Την εικόνα που αποκόμισε από την «επίσημη πρώτη» με τη νέα ελληνική ηγεσία θα μεταφέρει ο Μάρτιν Σουλτς στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κατά την ανεπίσημη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Παρασκευής (19:30 ώρα Ελλάδος) στο Στρασβούργο.
 
Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα δειπνήσουν σε εστιατόριο της αλσατικής πόλης με πρωτοβουλία του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα είναι και ο οικοδεσπότης, καθώς στο Στρασβούργο βρίσκεται η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 
Η συνάντηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 11 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.
 
Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν τόσο η κατάσταση στην Ουκρανία, όσο και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, με τον κ. Σουλτς να μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τις πρώτες επαφές που είχε την Πέμπτη στην Αθήνα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στο Παρίσι εν τω μεταξύ μεταβαίνει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσκεκλημένος του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο και θα συναντηθεί.

Εικόνα σύγκρουσης και ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας μεταφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την οποία ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει παράταση του προγράμματος, ούτε να συνεργαστεί με την τρόικα.


Την ευθεία απόρριψη από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της συνέχισης του προγράμματος διάσωσης το οποίο έχουν εκπονήσει οι δανειστές, αλλά και την αμηχανία που επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντέισλμπλουμ, σχολιάζουν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.


Η ανταποκρίτρια του βρετανικού Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, η οποία παρευρέθηκε στη συνέντευξη των δύο ανδρών, σημείωσε ότι «πρόκειται για πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση, όταν ο Βαρουφάκης έκανε την αναφορά στην τρόικα. Ο Ολλανδός έδειξε οργισμένος, έσκυψε και ψιθύρισε στο αυτί του Βαρουφάκη, με τον τελευταίο να μην απαντά».

Συμπληρώνει μάλιστα ότι στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ακούστηκαν πίσω της να αναφωνούν «Ω Θεέ μου» και «μήπως ήλθε η ώρα να φτιάχνουμε τις βαλίτσες μας;». Ένιωθε κανείς τον ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα, καταλήγει η κ. Σμιθ.

Την αποστροφή του λόγου του κ. Βαρουφάκη περί «σαθρής – στη δομή της – τρόικας» έχει επιλέξει ως τίτλο στο ρεπορτάζ της η γαλλική Le Monde.

Το πρακτορείο Reuters, από την πλευρά του, εστιάζει στη δήλωση του κ. Ντέισελμπλουμ ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήμα μπροστά, καθώς και στην υπόμνηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει ανειλημμένες δεσμεύσεις ετών.

«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει πλέον την τρόικα ως συνομιλητή», αναφέρει στον κεντρικό τίτλο του ιστοτόπου της η ισπανική εφημερίδα El País.
Στο ίδιο σημείο εστιάζει και το BBC, σημειώνοντας: «Βαρουφάκης: Τέλος οι συνομιλίες για το χρέος με την τρόικα Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ».

Για σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και ηγεσίας του Eurogroup κάνει λόγο τέλος το γερμανικό περιοδικό Spiegel, κάνοντας λόγο για «διακήρυξη της ελληνικής κυβέρνησης περί λήξης της συνεργασίας με την τρόικα».

Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχτηκε στο 10,9% μετά την συνάντηση, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κάτω από το 10%. Σε ανοδική τροχιά και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων, με αυτή του 5ετούς να αναρριχάται στο 14% και του 3ετούς στο 17%. 

Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις σημερινές επαφές με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 
 
Στο Μαξίμου βρίσκονται αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών και επικεφαλής των διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

«You just killed troika», δηλαδή «Μόλις σκότωσες την τρόικα», φέρεται να ψιθύρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Dijsselbloem στο Γ. Βαρουφάκη αμέσως μετά τη δήλωση του τελευταίου ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την τρόικα. 
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup αρνήθηκε να απαντήσει παρά τις πιέσεις των δεκάδων Ελλήνων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών, έσπρωξε την καρέκλα του, σηκώθηκε και ψιθύρισε τη φράση αυτή στο αυτί του ΥΠΟΙΚ που αντέδρασε με έκπληξη. Ακολούθως οι δυο άνδρες έφυγαν χρησιμοποιώντας, μάλιστα, χωριστά ασανσέρ.