Τη δυνατότητα χρήσης του εργαλείου ELA για να ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών επισήμανε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio , που με δηλώσεις του πήρε αποστάσεις από αυτά που δήλωσε πρόσφατα το μέλος της ΕΚΤ της Φινλανδίας Erkki Liikanen, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters.
 
Ο Ε. Liikanen ως γνωστόν είχε δηλώσει σε φινλανδικό τηλεοπτικό σταθμό, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διακόψει την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, αν η συμφωνία «διάσωσης» για την Ελλάδα, που λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου, δεν επεκταθεί.
 
Σημειώνεται ότι μόνον μέσω ELA και χωρίς να υπολογισθούν άλλα εργαλεία χρηματοδότησης, η ΕΚΤ είχε δανείσει με 60 δις ευρώ τις τράπεζες το 2013 και με άλλα 40 δις ευρώ το 2011. (στοιχεία ισολογισμών ΤτΕ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος Vitor Constancio, δήλωσε ότι «η απόφαση για το αν θα δοθεί στην Ελλάδα έκτακτη χρηματοδότηση, είναι θέμα του ΔΣ της ΕΚΤ». Ουσιαστικά άδειασε τον Liikanen.
 
Σχολιάζοντας τις διαθέσιμες επιλογές για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να αντιτίθεται στη συνέχιση του προγράμματος της τρόικας, έκανε ξεκάθαρη αναφορά στο εργαλείο του ELA, μέσω του οποίου η Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, δανείζουν τις εμπορικές τράπεζες.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Constancio δήλωσε ότι η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα από τη κεντρική τράπεζα (ELA) είναι εργαλείο σχεδιασμένο για να λύνει προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν προσωρινά οι τράπεζες. Πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από ΔΣ της ΕΚΤ.

«Υπάρχει η δυνατότητα των λεγόμενων ELA. Σε κάθε περίπτωση που θα είναι τελικά η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο δεν θέλω να προβλέψουμε σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Constancio κατά τη διάρκεια ερωτήσεων και απαντήσεων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.