Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Μινσκ για τη συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία τερματίστηκαν σήμερα, χωρίς να υπάρξει καμιά συμφωνία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο απεσταλμένος του Κιέβου και πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Λέονιντ Κούτσμα.

Ο Κούτσμα κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές πως υπονόμευσαν τις συνομιλίες,  τονίζοντας ότι οι ηγέτες των λαϊκών δημοκρατιών που είχαν υπογράψει τις προηγούμενες συμφωνίες δεν πήγαν στο Μινσκ και οι απεσταλμένοι τους «αρνήθηκαν να συζητήσουν» τη λήψη «μέτρων για την άμεση αποκατάσταση μιας κατάπαυσης του πυρός και απόσυρσης των βαρέων όπλων» από τη γραμμή επαφής.

 
«Η ουκρανική πλευρά δεν αποδέχεται κανένα τελεσίγραφο», συνέχισε ο Κούτσμα, αναφερόμενος στις χθεσινές απειλές των αυτονομιστών περί επέκτασης των επιχειρήσεών τους στην ανατολική Ουκρανία, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ντονιέτσκ, Ντμίτρι Πουσίλιν, δήλωσε στο RIA Novosti πως οι δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με τη συμφωνία εκεχειρίας, που υπογράφτηκε στο Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά και να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

«Δεν έγινε καμία νέα συμφωνία και οι δύο πλευρές αρκέστηκαν στο να παρουσιάσουν τις θέσεις τους«, σημείωσε.