Σύμφωνα με τον βουλευτή του «Δημοκρατικού Κόμματος», Mikhail Degyaterov, που ηγείται της πρωτοβουλίας η Ρωσία μετά την συμφωνία της Γιάλτας δεν έχει λάβει καμία αποζημίωση για την οικονομική καταστροφή που της προκάλεσε ο 2ος Παγκόσμιο Πόλεμος. Ο ίδιος εξηγεί ότι «Η Σοβιετική Ένωση είχε συμφωνήσει με την Ανατολική Γερμανία να μην ζητηθούν αποζημιώσεις αλλά αυτή η συμφωνία δεν ίσχυε για την Δυτική Γερμανία και τώρα το λογαριασμό πρέπει να τον πληρώσει ο διάδοχός της».

Ο ίδιος όπως αναφέρει το NewsWeek υποστηρίζει ότι «κατά την διάρκεια του πολέμου εξαφανίστηκε το 30% της εθνικής οικονομίας, 1710 σοβιετικές πόλεις καταστράφηκαν, μαζί με 70.000 χωριά και 32.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις ενώ πάνω από 100.000 αγροτικές φάρμες ισοπεδώθηκαν». Ο Degyaterov υπολογίζει αρχικά ότι το κόστος των υλικών ζημιών ξεπερνάει τα 600 δισεκατομμύρια χρησιμοποιώντας τα με τον μαθηματικό τύπου που υπολογίστηκαν οι γερμανικές αποζημιώσεις προς το Ισραήλ: «Η Γερμανία πλήρωσε για τα 6 εκατομμύρια θύματα του ολοκαυτώματος και αγνόησε τα 27 εκατομμύρια Ρώσων, εκ των οποίων τα 16 εκατομμύρια ήταν άμαχος πληθυσμός».

Ο Πρόεδρος της Αμυντικής Επιτροπής της ρωσικής Βουλής επιδοκίμασε την πρωτοβουλία των μελών του «Δημοκρατικού Κόμματος» και θα προχωρήσει άμεσα την διαδικασία αποτίμησης.

Την έναρξη των εργασιών για την αναζήτηση γερμανικών αποζημιώσεων χαιρέτησε και ο διάσημο Ρώσο ιστορικό Sergey Fokin ο οποίος δήλωσε ότι παρόλο που το πιθανότερο είναι η Γερμανία να μην πληρώσει τίποτα είναι σημαντικό να προχωρήσει η διαδικασία για λόγους ιστορικής μνήμης.