Ούτε βήμα πίσω από την προεκλογική της δέσμευση για κατάργηση του μνημονίου δεν διατίθεται να κάνει η Κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε σε κατηγορηματικό τόνο, απευθυνόμενος σε… παντα ενδιαφερόμενο εντός κι εκτός συνόρων, ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

 
Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές». 

Η εφαρμογή του συνόλου των προεκλογικών δεσμεύσεων αποτελεί αμετάκλητη απόφαση, είπε. «Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τα κατευθύνσεις: Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη. Ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή ισχυρή εντολή για αλλαγή πολιτικής. Το μνημόνιο καταργήθηκε από την αποτυχία του και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν δικαιούμαστε να ζητήσουμε παράταση μνημονίου. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα τεχνικών δυσκολιών να ζητείται η παράταση του μνημονίου μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά οφέλη εντός της χώρας» τόνισε.
 
Αντ’ αυτού, ο Πρωθυπουργός αντιπρότεινε τη «συμφωνία ενός προγράμματος-γέφυρα έως τον Ιούνιο για να υπάρχει ο χώρος για διαπραγμάτευση. Παρά τις δυσκολίες, είναι εφικτό. Υπάρχουν θέματα όπως το χρέος θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο όμως έχουμε σχέδιο, προτάσεις, ρεαλιστικές, ικανές να φέρουν πλαίσιο συμφωνίας αποδεκτό», είπε και δεσμεύτηκε ότι στοχεύει σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για να γίνει οικονομικά αυτοδύναμη αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί «εξοντωτικά πλεονάσματα». 

 
Διαβεβαίωσε πάντως: «Επιδιώκουμε σταθερά και αταλάντευτα τη συμφωνία με τους εταίρους. Και αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε. Η Ευρώπη δεν θα οδηγήσει έναν λαό στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό , για να μην οδηγήσει στην εποχή των τεράτων» και επ’ αυτού εξήγησε ότι «η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αν το ίδιο επιθυμούν οι εταίροι μας καλούνται στο τραπέζι του διαλόγου για να δούμε τον τρόπο που θα γίνει. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικής φύσης, αλλά πολιτικής απόφασης. Όσο επιμένουν στη λιτότητα, η τεχνική λύση για απομείωση και αποπληρωμή θα βρεθεί».

«Η απελθούσα κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «σας το λέω μετά λόγους γνώσεως πια. Ενημερώθηκα στις επαφές μου με τους εταίρους ότι η αρχική επιλογή των εταίρων ήταν η εξάμηνη παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής επιβλήθηκε η παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε .ότι στόχος των μνημονιακών δυνάμεων ήταν «τα ασφυκτικά χρονικά όρια, ο εκβιασμός της Ελλάδας και εν τέλει η αποτυχία της κυβέρνησης – δηλαδή της Ελλάδας». «Ξέχασαν όμως ότι σ’ αυτή την διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο οι τεχνοκράτες, υπάρχει και ο λαϊκός παράγοντας, ο ελληνικός λαός, οι ευρωπαϊκοί λαοί, που δεν θα επιτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε:
 
«Αμετάκλητη απόφαση να τιμήσουμε το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεών μας».

«Επιδιώκουμε βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους μας και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε».

«Πρώτη προτεραιότητα σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρεύμα για τους πιο αδύναμους».

Μείωση στρατού συμβούλων, προσωπικού στο Μαξίμου, στο σφυρί κυβερνητικά αυτοκίνητα και το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη.

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.
 
Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση.
 
Έλεγχος δημόσιων συμβάσεων.
 
Αλλάζει τίτλο και δομή η ΕΥΠ: Μετονομάζεται σε Υπηρεσία Εθνικής Κυριαρχίας, με αρμοδιότητα την εξωτερική ασφάλεια.

Ιθαγένεια για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα.

Κλιμάκια για τη φορολογία, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Νέα ρύθμιση με 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα σε εφορία και Ταμεία.

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, σταδιακά έως το 2016, θα επιδιώξουμε  συμφωνία των εταίρων μας.

Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, προστασία από μαζικές απολύσεις, επαναφορά θεσμού διαιτησίας, όχι διακρίσεις εις βάρος των νέων σε ό,τι αφορά τους μισθούς.

Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με εταίρους για το χρέος.

Δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές ή τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός α’ κατοικίας και μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη οφειλέτη.
 
Ασφαλιστικό: Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση επικουρικών συντάξεων.
 
Επαναχορήγηση 13ης σύνταξης το Δεκέμβριο του 2015 σε όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.
 
Πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
Παιδεία: κατάργηση τράπεζας θεμάτων. Αλλαγή θεσμικού πλαισίου και στις τρεις βαθμίδες με διάλογο στην 4ετία, χωρίς αιφνιδιασμούς.
Διεκδίκηση κατοχικού δανείου και επανορθώσεων.
 
«Ευχαριστώ τον Πάνο Καμμένο για τη συγκρότηση κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας».

«Δεν θα διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την περηφάνια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Θα εφαρμόσουμε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρα, αυτό το Σύνταγμα θα το υπηρετήσουμε, δικαιώνοντας τα οράματα και τις θυσίες του ελληνικού λαού».
 
«Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτην την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, να δώσουμε τη μάχη για την πατρίδα, για τις επόμενες γενιές, για να ξανακερδίσει ο λαός τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί».
Για θέματα που άπτονται του ασφαλιστικού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι:
 
– Η υπόθεση των συνεπειών του PSI πάνω στα ασφαλιστικά ταμεία θα διερευνηθεί 
 
– Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ορίων ηλικίας και καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων 
 
– Θα διατηρηθεί  το δημόσιο και αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης με σεβασμό στα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα 
 
– Επαναχορηγείται 13η σύνταξη ως δώρο Χριστουγέννων σε όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. 
 
– Ιδρύεται Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης με μεταφορά εσόδων από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και ορυκτού πλούτου για ενίσχυση αποθεματικών ταμείων 
 
– Θα εξαληφθεί η γραφειοκρατία κατά τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία.

 
Και έκλεισε συγκινητικά, σχεδόν βούρκωσε:
Ολοφάνερο συγκινημένος και λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα και την αξιοπρέπεια τον πολιτών.

Λίγο νωρίτερα είχε καλέσει όλες τις πολιτικές πτέρυγες του συνταγματικού τόξου «να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, την διαπραγμάτευση, την πατρίδα μας την Ελλάδα, σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή».

«Εμείς δεν ζητάμε συναίνεση στην καταστροφή. Ζητάμε συναίνεση για την λύτρωση, για την πρόοδο, για να κάνουμε την πατρίδα μας υπερήφανη», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Όλη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα