Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος Γουίνστον Σι, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα δεν θα φύγει με άδεια χέρια από τη διαπραγμάτευση.
 
Ο Σι εξηγεί ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπήσει, τότε δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, αλλά θα εξακολουθήσει να δανείζεται από μέρη όπου η ελεύθερη αγορά δεν εφαρμόζεται.

Χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να σώσουν οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα πολιτικές παραχωρήσεις. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόθεση να παίξει τον ιδιοκτήτη, «μπορεί ακόμη να αξίζει να αγοράσεις τη φιλία της Ελλάδας», τονίζεται στο άρθρο.

Άλλωστε, σχολιάζει ο αναλυτής, «δεν είναι σύμπτωση που αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
 

 

Οι ΗΠΑ θα πιέσουν για λύση
 

Υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, και υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που Χάρι Τρούμαν υπέδειξε όταν πρότεινε το Σχέδιο Μάρσαλ, επισημαίνει ο Σι.

Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, κατέχει άριστη στρατηγική θέση στην Ευρώπη. Μαζί με την Τουρκία, έχει υποδειχθεί από τον Πούτιν για την πρόσβαση του ρωσικού ελέγχου στη Μεσόγειο. Και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις για τις ΗΠΑ, τονίζεται στο άθρο.

 
Κατά συνέπεια, για τον Σι, «η Αμερική πιθανότατα θα πιέσει την Ευρώπη να δεχθεί μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για το ελληνικό χρέος -εν ολίγοις, μια επαναχρηματοδότηση.

Και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να πουν ότι πήραν αυτά που ήθελαν -η Ελλάδα θα χαλαρώσει τη λιτότητα και η Ευρώπη θα αποφύγει διαγραφή χρέους. Η Αμερική θα πρέπει να δώσει κάποιες παραχωρήσεις στην Ευρώπη για να γίνει αυτό. Αλλά, αυτό είναι το τίμημα για να μπορείς να είσαι η ηγέτιδα δύναμη, καταλήγει ο Σι.