Μεταξύ αυτών που προβάλλονται είναι και η πιθανότητα λύσης μετά από έξι μήνες, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Οι κοινές θέσεις θα αποτελέσουν μια πλατφόρμα προς διαπραγμάτευση, γι αυτό ασκούντα πιέσεις να έρθουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις απόψεις της πρώην τρόικας και στη συνέχεια θα επιδιωχθεί να ψαλιδιστούν κι άλλο εντός της διαπραγμάτευσης, για ένα ενδιάμεσο καθεστώς μέχρ το Σεπτέμβρη.

Από ελληνικής πλευράς κόκκινη γραμμή πέραν της τρόικας με τη μορφή που ξέρουμε, είναι και η διαμόρφωση προγράμματος τώρα και στη συνέχεια που δεν θα απαιτεί παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5%, ώστε να αρθούν περιορισμοί χρηματοδότησης στις τράπεζες και να δοθούν κεφάλαια 1,9 δις ευρώ που οφείλει η ΕΚΤ στο δημόσιο.

Σε γενικές γραμμές επιδιώκεται: Ενδιάμεση συμφωνία μέχρι το Σεπτέμβριο και στη συνέχεια μακροχρόνια λύση. Εδώ το πλάνο της κυβέρνησης έχει δουλέψει καλά, γι αυτό οι Ευρωπαίοι, επιχειρούν να αλλοιώσουν τις σταθερές του ώστε να «κουμπώσει» στις πολιτικές που εφάρμοζαν αυτοί στην Ελλάδα.

Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση που προτείνεται να κλείσει έως τον Σεπτέμβρη, από ευρωπαϊκής πλευράς (και φέρεται ότι συζητά η ελληνική πλευρά), ασκούνται μεγάλες πιέσεις για μια μίνιμουμ κοινή συμφωνία, στο ενδιάμεσο διάστημα.

Στο διάστημα αυτό, οι Ευρωπαίοι, εμφανίζονται περίπου, να μας κάνουν τη χάρη να μη βγάλουν την πρίζα από τη ρευστότητα προς τις τράπεζες, ενώ φυσικά ασμένως δίνουν και τα υπόλοιπα κεφάλαια, αν δεχθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει με την ουρά στα σκέλια στο πρόγραμμα της τρόικας.  

Ωστόσο η ελληνική πλευρά εμφανίζεται με τη σειρά της να αντιδρά σε αυτό και να προτείνει μέσω του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, μια ενδιάμεση λύση:

  • Να δοθεί ρευστό στις τράπεζες πλέον του ELA με την επαναφορά ομολόγων και εγγυήσεων του δημοσίου σε καθεστώς αποδοχής από την ΕΚΤ,
  • Να επιστραφούν τα οφειλόμενα 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ που προήλθαν από εξόφληση ακούρευτων ομολόγων τα οποία η ΕΚΤ αγόρασε 40% φθηνότερα,
  • Να δοθεί η δυνατότητα αύξησης του πλαφόν των εντόκων γραμματίων κατά 8-10 δις ευρώ.
  • Αντί αυτών ο κ. Βαρουφάκης θα προτείνει ένα νέο μείγμα 30% διαφορετικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων με τη συνδρομή του Γενικού Γραμματέα Άνχελ Γκουρία και επιτελών του ΟΟΣΑ, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει σχέση με την περίφημη «εργαλειοθήκη» η οποία άλλωστε ήταν έμπνευσης ΣΕΒ.

Αλλά από την πλευρά των δανειστών, έχει ήδη προταθεί η χρηματοδότηση να είναι αυτή του προγράμματος, ώστε να επανέλθει όσο το δυνατό πλησιέστερα η ελληνική πλευρά στα γνωστά λημέρια της τρόικας. Άλλωστε αν δοθούν τα δάνεια πάλι την ΕΚΤ και τα προηγούμενα δάνεια θα εξυπηρετήσουν.

Παράλληλα από ευρωπαϊκής πλευράς, γίνονται όλες οι απαραίτητες μανούβρες ώστε και το 30% των νέων θέσεων να είναι όσο το δυνατόν εγγύτερα των γνωστών απόψεων της τρόικας, με την εξαίρεση ίσως στη φορολογία των μεγάλων περιουσιών.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του Euro2day.gr οι ευρωπαίοι δανειστές με μεσολάβηση και πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΕ Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έστειλαν τους Τ. Βίζερ και Ντ. Κοστέλο, με συγκεκριμένες θέσεις σε non paper  και αποστολή τη σύνταξη μιας πλατφόρμας διαπραγμάτευσης.

ΝΑΚ