Προηγήθηκε η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στο Βερολίνο, ενώ το προσεχές διάστημα θα μεταβεί, επίσης, στο Παρίσι και στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ουκρανίας και θα συζητήσει θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
 
Η συνάντηση των κ. Κοτζιά και Λαβρόφ θα πραγματοποιηθεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στις 12:00 (τοπική ώρα), και μετά το πέρας της, στις 12:30, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Tύπο.
 
Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων, στις 13:00 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
 
Σε ανακοίνωσή του εν όψει της συνάντησης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η ελληνορωσική συνεργασία βασίζεται στην κοινότητα πολιτισμών και παραδόσεων, αλλά και στις παρεμφερείς αντιλήψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας στη βάση της πολυπολικότητας.
 
Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται, επίσης, ότι η επίσκεψη του Ν. Κοτζιά «πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τακτικού διπλωματικού διαλόγου με την Αθήνα, μετά το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης βάσει των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών».
 
Στο επίκεντρο της προσοχής των δύο υπουργών, εκτός της ενέργειας, θα βρεθούν τα ζητήματα συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, της εκπαίδευσης και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του θα μπορεί να διαθέσει ρούβλια στην Ελλάδα μόνο αν η Αθήνα ζητήσει οικονομική βοήθεια, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα