Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε και εκείνη από την πλευρά της πως η Ευρώπη στοχεύει πάντα σε συμβιβασμό, ενώ ανέφερε πως αναμένει να καλωσορίσει τον Αλέξη Τσίπρα, που έρχεται πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής. 

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που απέρριψε, μετά από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.

 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και στη συνέχεια ακολούθησε έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.
 
 

Νέο πρόγραμμα
 

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει αναλυτικά τις θέσεις του και αιτιολογεί την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, ζητώντας ευρύτερες συναινέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και άλλους ομολόγους του. Αναμένεται δε να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται νέο πρόγραμμα.
 
Η Αθήνα παρουσίασε τις θέσεις της για πρόγραμμα-γέφυρα, στο οποίο εμμένει η ελληνική κυβέρνηση και το κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση. Κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με πηγές στο Μαξίμου, διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη στήριξη που πρόσφεραν στην Ελλάδα η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκαν οι ανατολικές χώρες, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, κυρίως, όμως, η Γερμανία που απαιτούσε να κλείσει το υφιστάμενο πρόγραμμα -και η αξιολόγηση- και να συνεχιστεί μέσα από μια νέα συμφωνία.
 

Συμφωνία-γέφυρα


Στη συνεδρίαση, η ελληνική πλευρά είπε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία-γέφυρα, που θα είναι μεταβατική συμφωνία, την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι το παλιό πρόγραμμα έχει τελειώσει και απαιτείται μεταβατική συμφωνία με τετραετή ορίζοντα. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η ελληνική αντιπροσωπεία πρότεινε:
 
1. Την εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.
 
2. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
 
3. Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ.
 
4. Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.
 
Επίσης, πρότεινε να υπάρξει εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ.
 
Εξάλλου, η ελληνική πλευρά προτείνει εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει κοινά σημεία αναφοράς με τους εταίρους και αφορά το φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, διαγωνισμούς για δανειοδοτήσεις ΜΜΕ κλπ.
 
Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι άλλα ζητήματα, όπως εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση.