Σκληρή διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν τα μέτρα  του προγράμματος γέφυρα που διεκδικεί η Ελλάδα.
 
Στην πρώτη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπέυθυνος για διεθνείς οικονομικές σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος εποπτευει την διαπραγμάτευση. Αναμένεται να επιστρέψουν το απόγευμα στην Αθήνα.
 
Οι δύο ομάδες εργασίας της «τεχνικής βοήθειας» καλούνται να συμφωνήσουν σε μια σειρά από παρεμβάσεις που θα εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση έως το καλοκαίρι, αλλά και στη κοινή δήλωση που θα εκδοθεί μετά το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα μπορεί να πάει σε ένα νέο πρόγραμμα με τους εταίρους της, παίρνοντας ως βάση το προηγούμενο, δηλαδή χωρίς να απαιτείται παράταση του μνημονίου, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που επικαλείται το naftemporiki.gr.

Αναφορικά με τις τεχνικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες, είπε ότι θα γίνει μια πολύ λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης της οικονομίας, κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα, γιατί οι εταίροι δεν έχουν εικόνα σήμερα σχετικά με την πορεία των εσόδων.

Η ρητορική των τελευταίων ημερών για την συμφωνία στο 70% του προγράμματος και την διαφωνία στο 30% έχει αποσπάσει την προσοχή από το κεντρικό σημείο όπου θα πρέπει να υπάρξει «συμφωνία ή ρήξη» και αυτό είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που προσδιορίζει και την έκταση των «μέτρων» που θα πρέπει να δρομολογηθούν από το «νέο» πρόγραμμα, όπως επίσης και η κρίσιμη μεταρρυθμιστική παρέμβαση το φορολογικό σύστημα. 
 
Σ’ αυτά τα δύο μέτωπα κρέμεται η δυνατότητα να γίνουν άλλα βήματα μπροστά σε μία συμφωνία ή να υπάρξει ένα νέο πισωγύρισμα την Δευτέρα, σημειώνει ο Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr.
Όσο αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για να υπάρξει προς τα κάτω προσαρμογή θα πρέπει να μεσολαβήσουν πέραν της έγκρισης από τους τρείς δανειστές (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αλλαγές στο πρόγραμμα που θα πρέπει να περάσουν από μια σειρά ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Το αγκάθι όμως για την μείωση αυτή βρίσκεται στο γεγονός ότι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος – την υποστηρίζει σιωπηρά εδώ και καιρό το ΔΝΤ – προϋποθέτει ότι η Ευρωζώνη θα κινητοποιήσει άλλα επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα αφήσει πίσω της η μείωση του πλεονάσματος, σημειώνει.
«Ευχαρίστως να σταματήσουμε να το αποκαλούμε 'τρόικα', αλλά οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να συνεχίσουν τον εποπτικό τους ρόλο στην Ελλάδα» δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα.
Η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.
 
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν και κατά πόσο είναι αναγκαία η παράταση του προγράμματος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι, από νομική άποψη, για να παραταθεί το πρόγραμμα πρέπει να υποβάλει αίτημα η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι εκτός από την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ανοιχτή είναι από πολιτική άποψη η δυνατότητα της μετάβασης σε ένα νέο πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ, εν τω μεταξύ, έστειλε μήνυμα στους ηγέτες της ευρωζώνης: μην μας κάνετε να τραβήξουμε την σκανδάλη με τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
 
Αφού η ΕΚΤ χθες επέκτεινε τον ELA κατά 5 δισ. ευρώ ακόμη, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η συνέχιση της στήριξης εξαρτάται από τις πολιτικές συνομιλίες για την διάσωση της Ελλάδας, επισημαίνει το Bloomberg υπενθυμίζοντας ότι συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι Έλληνες διαπραγματευτές και οι πιστωτές της ευρωζώνης.
«Το σενάριο μιας συμφωνίας με την Ελλάδα αρχίζει να διαφαίνεται» τιτλοφορεί σημερινό δημοσίευμα η Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.
 
Όπως αναφέρει, οι ομάδες εργασίας του Αλέξη Τσίπρα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ θα εργαστούν έως τη Δεύτερα για τη νέα σύνοδο του Eurogroup ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση ανάμεσα στο τωρινό σχέδιο βοήθειας στην Αθήνα και το προτεινόμενο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι πιστωτές της Ελλάδας, γράφει ο Economist, πρέπει να αποφασίσουν τι θα ανταλλάξουν, και πότε. Ο κ. Τσίπρας βλακωδώς αρνείται να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας όταν λήξει στο τέλος του μήνα, μιλώντας αντιθέτως για ένα δάνειο-γέφυρα το οποίο θα δημιουργούσε χρονικά περιθώρια για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων χωρίς τον έλεγχο της μισητής τρόικας. Υπάρχει περίπτωση απομάκρυνσης της ΕΚΤ, η οποία έχει πολιτικοποιηθεί λόγω της εμπλοκής της στην τρόικα. Όμως ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να περιμένει περισσότερα δάνεια χωρίς όρους, όπως έδειξε η σε «κακούς τόνους» διάλυση της συνεδρίασης του Eurogroup αυτής της εβδομάδας. Αντιθέτως, πρέπει να παρατείνει γρήγορα το μνημόνιο και στη συνέχεια να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο σημειώνει: Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατό να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερο περιθώριο για δημοσιονομική ανάσα. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% από το 2016 και μετά. Ο κ. Τσίπρας θέλει να μειωθεί αυτό το ποσοστό αυτό και να μην ξεπερνά το 1,5%. Ένας συμβιβασμός γύρω στο 2,5% θα του έδινε τη δυνατότητα να δαπανήσει περισσότερα σε κοινωνικά προγράμματα.