Ο Λαρς Βιλκς είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις το 2007, όταν δημοσίευσε σκίτσα που παρίσταναν τον προφήτη Μωάμεθ ως σκύλο, και έκτοτε έχει δεχτεί πολλές απειλές από ισλαμιστικές οργάνωσεις. Ζούσε υπό αστυνομική προστασία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δράστες, που γάζωσαν με περίπου 30 σφαίρες το καφέ, ήταν δύο και διέφυγαν με αυτοκίνητο, που τώρα αναζητείται. 

 
Μια από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, δήλωσε στο Associated Press ότι Βίλκς ήταν παρών στην εκδήλωση, αλλά δεν τραυματίστηκε.

Ο ίδιος ο γάλλος πρέσβης στη Δανία, που βρισκόταν στο καφέ Krudttoenden, ανακοίνωσε με tweet του πως είναι ακόμη ζωντανός.

«Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200. Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος», διηγήθηκε ο Φρανσουά Ζιμερέ.

«Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμένουμε στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή», εξήγησε.

«Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι» στην αίθουσα, έγραψε στο twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.
 

Το καφέ, που βρίσκεται βόρεια της Κοπεγχάγης, φιλοξενούσε εκδήλωση με τίτλο «Τέχνη, βλασφημία και η ελευθερία της έκφρασης».