Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση -και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δήλωσή του στον κυριακάτικο Τύπο- διαμηνύει ότι υπάρχουν μεν βήματα προσέγγισης με τους εταίρους, αλλά η λύση δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή», κατά την διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής  υπήρξε η πληροφόρηση ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, ίσως την προσεχή Πέμπτη και αν υπάρξει αποτυχία και σε αυτή την συνεδρίαση θα συγκληθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πιθανόν την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου. 

«Δεν υπάρχει θέμα συμφωνίας αλλά αμοιβαίας κατανόησης και διευκόλυνσης» αναφέρουν κοινοτικοί κύκλοι για τις διήμερες συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των εκπροσώπων των τριών θεσμών (ΕΕ. ΕΚΤ, ΔΝΤ) που αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου αναφέρει το capital.gr.

Η ελληνική πλευρά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θέλει να λυθεί το πρόβλημα σε μια Σύνοδο Κορυφής, καθώς εκτιμά ότι εκεί μπορεί να πολιτικοποιηθεί η συζήτηση και να υπάρξει διέξοδος και πολιτική εντολή για έναν συμβιβασμό που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Για πρώτη φορά, σημειώνεται, τέθηκε επί τάπητος το ελληνικό πρόγραμμα γραπτώς και με αριθμούς, δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης υπήρχε προφορική παρουσίαση των ελληνικών θέσεων από την ελληνική αποστολή (Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης).

Στόχος των δύο κειμένων είναι να εντοπιστούν τα σημεία συγκλίσεων και αποκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών. 
 
Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, τρία είναι τα ευαίσθητα σημεία, στα οποία καταγράφεται διαφωνία, και μάλιστα οι δανειστές κρατούν ανελαστική στάση:
 
Οι αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο
Οι ιδιωτικοποιήσεις, που θα πρέπει να επανεξεταστούν μια προς μία.
Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα
Τα σημεία, στα οποία καταγράφεται συμφωνία, είναι:
 
Η φοροδιαφυγή
Η καταπολέμηση της διαφθοράς
Οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος
 
Οι δύο πλευρές, στην τελική πλέον ευθεία, θα ενημερώσουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους με στόχο την οριστικοποίηση 2 κειμένων-θέσεων, της ελληνικής και αυτής των δανειστών με την οποία θα οδεύσουν για την πολιτική διαπραγμάτευση στο αυριανό Eurogroup. Στο παρασκήνιο, συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος σε πολιτικό πλέον επίπεδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

 
Η κυβέρνηση πιστεύει, ανέφερε ο Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο Mega, ότι το 1,5% του ΑΕΠ στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει σχεδόν γίνει αποδεκτό από τους εταίρους.
Πάντως, και οι εταίροι, θέλοντας να ασκήσουν πιέσεις και να φέρουν την ελληνική πλευρά πιο κοντά στη σκληρή γραμμή του Βερολίνου, διαμηνύουν ότι η Δευτέρα θα είναι μια δύσκολη ημέρα και δηλώνουν απαισιόδοξοι για το αποτέλεσμα.
 
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως ίσως χρειαστεί ένα ακόμη Eurogroup.
 
Ως προς το πιθανότερο σενάριο για την επίτευξη συμφωνίας οι Financial Times σημειώνουν ότι αυτό που φαίνεται ως μια καλή λύση είναι ένα νέο πρόγραμμα, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά απορρίπτει την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος και η πλευρά των εταίρων απορρίπτει την πρόταση Βαρουφάκη για πρόγραμμα-γέφυρα.