«Σήμερα μας ενημέρωσαν οι θεσμικοί φορείς για τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο με την Ελλάδα. Η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είναι μια αίσθηση απογοήτευσης. Αν υπάρξει αίτηση για επιμήκυνση τότε μπορούμε να δώσουμε παράταση μόνο για μία εβδομάδα. Πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών της», είπε μεταξύ άλλων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε: «Η δική μου η προτίμηση είναι να γίνει επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό είναι δυνατό και εφικτό. Ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι στη βάση του υφιστάμενου».

Σε άλλη ερώτηση, είπε: «Η συμφωνία-γέφυρα μου ακούγεται σαν μία παράταση του προγράμματος. Πρέπει να υπάρχει μία δέσμευση από την Ελλάδα να αποδεχθεί τα βασικά στοιχεία του προγράμματος. Δεν μπορούν να εκτροχιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι».

«Μίλησα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου και δεν υπάρχει σκέψη για σύνοδο κορυφής», σημείωσε πιο μετά. Και πρόσθεσε: Υπάρχει χρόνμος για συζήτηση κ συμφωνία για επιμήκυνση, ή “γέφυρα”. Το αν θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup την Παρασκευή θα εξαρτηθεί από το αν η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που ζήτησε το Eurogroup».


Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει αίτημα για επέκταση του προγράμματος. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο αυτή την εβδομάδα. Αλλά εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει το αναγκαίο βήμα».

Λαγκάρντ: «Θα δώσουμε χρήματα στην Ελλάδα όταν κριθεί από τους τρεις φορείς ότι η αξιολόγηση του προγράμματος είναι επιτυχής».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να έχουν περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα όταν και εάν αποφασίσει να αιτηθεί την παράταση του προγράμματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Eurogroup.
«Εξαρτάται από την Αθήνα πλέον» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Είμαστε όλοι απογοητευμένοι» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο χειρισμού των οικονομικών της Ελλάδας και δεν έχει οριστεί ημερομηνία για νέες συνομιλίες.

Τελεσίγραφο λίγων ημερών

Το Eurogroup έδωσε χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα έως την Παρασκευή προκειμένου να ζητήσει η Ελλάδα επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» και το επόμενο βήμα μπορεί να γίνει μόνο από την Αθήνα. Η επέκταση, όπως ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενέχει περιθώρια ευελιξίας, αλλά συνεπάγεται δεσμεύσεις.

 
Στο πλαίσιο -ευελιξίας με δεσμεύσεις- αυτό θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, τόνισε ο Ντάισελμπουμ, τονίζοντας ότι πλέον εναπόκειται στους έλληνες να αποφασίσουν αν θέλουν μία τέτοια επέκταση. 
 
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη εβδομάδα, αλλά αυτό είναι όλο» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά αυτό θα αποφασιστεί αργότερα.

Τι προέβλεπε το κείμενο που απέρριψε η κυβέρνηση
 

Για υπαναχώρηση του Eurogroup από τη «συμφωνία» Τσίπρα και Ντέισελμπλουμ μιλούν χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε προσχέδιο κειμένου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το οποίο προεξοφλούσε την παράταση του μνημονίου, χωρίς την υποβολή σχετικού αιτήματος.

Προέβλεπε δε ότι η Ελλάδα δεν θα προέβαινε σε οποιαδήποτε μονομερή δράση και πως θα συνεργαζόταν στενά με τους εταίρους, ιδίως στους τομείς: φορολόγηση, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνταξιοδοτικός τομέας. Το κείμενο δεν έκανε αναφορά στην «ανθρωπιστική κρίση» και ανέφερε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την ολοκλήρωση του μνημονίου. 

Με απόλυτο τρόπο απορρίπτει το ενδεχόμενο αιτήματος για παράταση του ισχύοντος προγράμματος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μετά το ναυάγιο του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας. 
 
«Όλοι μαζί οι Έλληνες λέμε “όχι”. Δεν εκβιαζόμαστε» τονίζει ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι «έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους».

 

Πείσμα εκατέρωθεν
 

Άκαρπες απέβησαν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.


Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο νωρίτερα για κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup, το οποίο αποτελεί υπαναχώρηση από τη συμφωνία Ντέισελμπλουμ – Τσίπρα και διεμήνυσαν ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως παρουσιάστηκε στο Eurogroup κείμενο συζήτησης ως βάση συζήτησης και που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του Γερούν Ντέισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.
Υποχωρεί, εν τω μεταξύ, το ευρώ καθώς οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους εταίρους της στο Eurogroup τερματίστηκαν νωρίτερα του αναμενομένου χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα.
 

Πρωτοβουλία Σαμαρά


«Το αδιέξοδο είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη.
Παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που αποτελεί το μόνο δρόμο για μια θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας. Μια διαπραγμάτευση που πρέπει να διεξαχθεί με όρους υπευθυνότητας, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.
Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τινάξουμε όλα στον αέρα.
Η ρήξη δεν είναι λύση»., δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για το συντονισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Oι συνομιλίες των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για το μέλλον της Ελλάδας απέτυχαν παταγωδώς, μετά την οργισμένη άρνηση της Αθήνας να δεχτεί την επιμονή των εταίρων της για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
 
Σύμφωνα με τους Financial Times είναι η δεύτερη φορά σε 5 μέρες που οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν και αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα ενδεχομένως να βρεθεί σύντομα χωρίς οικονομική στήριξη.
 
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Peter Spiegel αν και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για μια συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος αν το αίτημα έρθει πριν το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο το σημερινό αδιέξοδο αποδεικνύει οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι μάταιες.
 
Χωρίς την προστασία της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για μια ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές και κυρίως για το γεγονός ότι θα μπορούσε να προκληθεί bank run στην Ελλάδα, το οποίο θα ήταν αδύνατο να σταματήσουν.
Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έληξαν αιφνιδιαστικά, μεταδίδει το Bloomberg, λέγοντας πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ήταν τεταμένη από το ξεκίνημα.

Η WSJ αναφέρει πως οι υπουργοί Οικονομικών ευρωζώνης ολοκλήρωσαν απότομα την συνάντηση, νωρίτερα από ότι αναμενόταν, καθώς υπήρξε ρήξη στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα. 
 
Ο ανταποκριτής του Guardian κάνει λόγο για κλιμάκωση της κρίσης για την διάσωση της Ελλάδας, μετά την πρόωρη διάλυση των τεταμένων συζητήσεων στις Βρυξέλλες, «με τις δύο πλευρές να είναι πιο μακριά από ποτέ». 

 
H γαλλική Le Monde γράφει ότι το Eurogroup έληξε με «σύγκρουση» με την Αθήνα. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας σημειώνει πως αναμενόταν μια διαφορετική κατάληξη από το Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία απέρριψε την πρόταση για παράταση του προγράμματος.
 
Το γερμανικό Der Spiegel κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία των διαπραγματεύσεων και της Γερμανίας στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως χάνεται μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για επίτευξη συμφωνίας. 

Το ακριβές κείμενο του Eurogroup

 

Προσχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup φέρεται να απέρριψε η ελληνική πλευρά, αναστέλλοντας προσωρινά τις εργασίες της συνόδου. Το κείμενο επιστρέφει ουσιαστικά την διαπραγμάτευση στο υφιστάμενο πλαίσιο, αφήνοντας παράθυρο ελαστικότητας αλλά και μία δημοσιονομική δέσμευση χωρίς αριθμητικό στόχο.
 
Με το δισέλιδο αυτό κείμενο η Ελλάδα φέρεται να δεσμεύεται για την πρόθεσή της να ολοκληρώσει πλήρως το πρόγραμμα,  να υποβάλλει αίτημα τεχνικής παράτασης και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο  συνταξιοδοτικό,  στις ιδιωτικοποιήσεις,  στην αγορά εργασίας, στις τράπεζες και σε άλλα πεδία που αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση.
 
Απαιτείται αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος και η όποια ευελιξία (flexibility) θα υπάρχει εντός αυτού (σ.σ του τρέχοντος προγράμματος). Επίσης κάνει σαφές ότι για να δοθούν οι δόσεις θα πρέπει να προηγηθεί αξιολόγηση.
 
Tο προσχέδιο που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά φέρεται να αναφέρει τα εξής:
 
“Το Eurogroup εξακολουθεί να εκφράζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβληθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία έτη. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup και οι θεσμοί ξεκίνησαν έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
 
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μία ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές διατήρησαν την αναμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης της τεχνικής βοήθειας. 
 
Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση της δουλειάς που έχει αναληφθεί από τους θεσμούς και τις ελληνικές αργές. Καλωσορίζουμε ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές προτεραιότητες πολιτικής μπορούν να συμβάλουν σε μία ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας”. 
 
Στη συνέχεια στο προσχέδιο ακολουθούν ορισμένες σειρές που έχουν διαγραφεί με στυλό συγκεκριμένα πρόκειται για το σημείο που αναφέρει ότι: 
 
«Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης». 
 
Και συνεχίζει το κείμενο: “Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη σταθερή τους δέσμευση πως θα αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις. 
 
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, οποιοδήποτε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να μην θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 
 
Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο που χρειάζονται οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν πάνω σε μία ακόλουθη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του στο νέο διακανονισμό. Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά απέναντι σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.
 
Επιπρόσθετα, πληροφορηθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν συνετό να επεκτείνουμε κατά έξι μήνες την περίοδο διάθεσης ομολόγων του EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup είναι θετικό απέναντι σε μία τέτοια παράταση. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει ότι αυτά τα κεφάλαια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης και μπορούν μόνο να αποδεσμευθούν στη βάση μίας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μία απόφαση του Eurogroup.
 
Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να παράσχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τιμά τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου”.