Αίτημα για παράταση κατά έξι μήνες της δανειακής σύμβασης προτίθεται να καταθέσει αύριο Τετάρτη η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως έγινε γνωστό, η σχετική επιστολή θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράταση της δανειακής σύμβασης σκοπεύει να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη, μεταδίδει και το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο αξιωματούχο.

 

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση θα είναι εξάμηνη, η σχετική επιστολή θα αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των εταίρων και θα περιλαμβάνει όρους που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά με βάση το προσχέδιο Moscovici. 
 
Υπενθυμίζεται ότι σε άτυπο κυβερνητικό σημείωμα σήμερα το πρωί, το Μαξίμου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως τελεσίγραφα μεν δεν δέχεται αλλά θεωρεί ότι είναι απολύτως εφικτή μια αμοιβαία επωφελής λύση για Ελλάδα και εταίρους, στην οποία δηλώνει ότι βρίσκεται “σταθερά προσηλωμένη”.
 
Στο ίδιο σημείωμα η κυβέρνηση έθετε τρεις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα οι οποίες εμπόδισαν χθες τη συμφωνία καθώς περιλαμβάνονταν στο κείμενο Ντάισελμπλουμ. Παράλληλα, έθετε και τρεις κατ’ αρχήν προϋποθέσεις σύγκλισης οι οποίες περιλαμβάνονταν στο αρχικό κείμενο συζήτησης. 
 
Ειδικότερα, η κυβέρνηση σημείωνε πως λέει “όχι” σε: Παράταση του προγράμματος, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στην υποχρέωση ολοκλήρωσης του υφιστάμενου μνημονίου. Αντιθέτως, ανέφερε πως βλέπει θετικά το τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, την πρόθεση στήριξης του φορολογικού συστήματος σε συνδυασμό με παρεμβάσεις για την ανθρωπιστική κρίση και τα μέτρα περιορισμού του βάρους του χρέους.