Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του νέου Ευρωβαρόμετρου, το 60% των Ελλήνων έναντι του 37% του ευρωπαϊκού μέσου όρου εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης, εκτιμώντας μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει λάθος δρόμο.
 
Πάντως, στην έρευνα επισημαίνεται ότι καταγράφεται  μείωση του αρνητικού ποσοστού, κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες από το Νοέμβριο του 2013. Σημαντική δε μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης εκφράζεται ουδέτερα για την εικόνα της ΕΕ (ποσοστό 32%).
 

Υπεύθυνη η ΕΕ για τη λιτότητα

 
Παράλληλα, οι Έλληνες δυσκολεύονται να προσδώσουν θετική διάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα οικονομικά, καθώς την θεωρούν υπεύθυνη για τη λιτότητα που πλήττει την Ευρώπη (σε ποσοστό 78%, το δεύτερο υψηλότερο αρνητικό ποσοστό που καταγράφει η έρευνα).

Επίσης, σε ποσοστό 52%, οι Ελληνες (σ.σ. ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 43%) ασκούν αρνητική κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αδυναμία της να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας.

 
Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι παρατηρείται μία έστω και πολύ μικρή βελτίωση της αρνητικής εικόνας, καθώς τα αρνητικά ποσοστά καταγράφουν μείωση συγκριτικά με αυτά του Νοεμβρίου 2013.

Η βελτίωση της εικόνας ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες ταυτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και με θετικές έννοιες/πρακτικές όπως αυτής της ελευθερίας να ταξιδεύουμε, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούμε (48%), του ευρώ ως κοινό νόμισμα (47%, το 5ο υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει η έρευνα), του ισχυρού λόγου που έχει η ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο (27%), καθώς και της πολιτιστικής πολυμορφίας που τη χαρακτηρίζει (25%).

Μάλιστα, πολλοί είναι οι Έλληνες (EL:46%, EU28:47%) που πιστεύουν ότι η ΕΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, όπως επίσης ότι κάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα ευκολότερη στην Ευρώπη (συμφωνεί ποσοστό EL:46%, EU28:65% / διαφωνεί ποσοστό EL:48%, EU28:22% σημειώνοντας σημαντική απόκλιση μεταξύ της ελληνικής και ευρωπαϊκής άποψης).

 

Υπέρ του ευρώ

 
Αναφορικά με το ευρώ, και ενώ η Ελλάδα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, η ελληνική κοινή γνώμη, στην πλειονότητά της (63%), συνεχίζει να τάσσεται υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με νόμισμα το ευρώ, εκφράζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, εμπιστοσύνη και προτίμηση στο ευρωπαϊκό νόμισμα.
 
Όμως, μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εκφράζει το 98% των Ελλήνων, διατηρώντας την υψηλότερη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων (σ.σ. ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 63%).
 
Επιπλέον, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις το 89% των συμπολιτών μας (έναντι του 87% του μέσου όρου της ΕΕ), δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει το μέλλον. 

Από την άλλη, οι Έλληνες αμφισβητούν σε ποσοστό 55% ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βγει δικαιότερη από την κρίση, με τον μέσο όρο της ΕΕ να αμφισβητεί την εξέλιξη αυτή σε ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο (39%).
 
 

Εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο


Τέλος, σημειώνεται ότι έντονη δυσπιστία για τα ΜΜΕ εκφράζουν οι Έλληνες, με την τηλεόραση να συγκεντρώνει ποσοστό δυσπιστίας 79%, έναντι 45% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο γραπτός Τύπος συγκεντρώνει την αποδοκιμασία του 67% των Ελλήνων (μέσος όρος ΕΕ 49%) και το ραδιόφωνο το 59% έναντι 33%, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πάντως, οι συμπολίτες μας εμπιστεύονται το διαδίκτυο περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46% έναντι 36% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

 
Σημειώνεται ότι η ανάλυση του νέου Ευρωβαρόμετρου σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2014.
 
Οι ερωτήσεις οι οποίες διατυπώθηκαν μέσω της έρευνας αφορούν στην εικόνα και τη γενική αίσθηση που έχουν οι πολίτες για την ΕΕ, την αίσθηση του «ανήκειν» σε αυτήν υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, την οικονομική κατάσταση που συνδέεται με την οικονομική κρίση και το ενιαίο νόμισμα, αλλά και το ευρωπαϊκό όραμα για ανάπτυξη όπως αρθρώνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.