Πόσο απλό είναι για έναν άνθρωπο να παρατήσει για πάντα τη μέχρι τώρα ζωή του και να δεχθεί να αναλάβει το ρόλο ενός παντελώς ξένου; Πόσο εύκολα κάποιος ξεχνάει ποιος είναι και αποφασίζει να γίνει κάποιος άλλος;

Το θέμα της ταυτότητας και της συνεχής αναζήτησης της, ιδίως στις μεγαλουπόλεις όπως είναι η Κωνσταντινούπολη, απασχολεί τον Ταϊφούν Πιρσελίμογλου τόσο στη συγγραφική όσο και στην κινηματογραφική του πορεία. Είναι ένα θέμα που ο ίδιος θεωρεί ότι του έχει γίνει εμμονή και που στην πραγματικότητα παραμένει άλυτο. Για τον σκηνοθέτη ο καθένας από εμάς συσσωρεύει ταυτότητες κατά τη διάρκεια της ζωής του και πολλές απ’ αυτές δεν φανερώνονται ποτέ. Το ερώτημα του ποιος είμαι αλλά και ποιος είναι ο άλλος έχει απασχολήσει από την αρχή της ανθρωπότητας πολλούς φιλοσόφους όπως ο Σαρτρ αλλά και άλλους δημιουργούς όπως ο Αντονιόνι, ο Ντοστογιέφσκι, ο Πιραντέλλο.

Στην περίπτωση του Δεν Είμαι Εγώ ο ήρωας φαίνεται να εισχωρεί ευχάριστα στην ουσία του άλλου καθώς η δική του πραγματικότητα και πορεία είναι άδεια από συναίσθμα και αισιοδοξία. Ο πρωταγωνιστής Ερτζάν Κεζάλ αντιπροσωπεύει την κατώτερη κοινωνική τάξη της Τουρκίας που δουλέυει σκληρά για να φάει και έχει για συντροφιά το μαύρο κουτί. Ο ίδιος ο Ταϊφούν παραδέχεται ότι κυριαρχείται από απαισιοδοξία αλλά παρατηρεί ότι δεν είναι ο μόνος. Όταν διασχίζει την πόλη του συναντάει συνεχώς ανθρώπους που εκπέμπουν μοναξιά και κατάθλιψη. Άνθρωποι στα καφενεία που δείχνουν να παλεύουν τόσο με οικονομικά όσο και με υπαρξιακά ζητήματα και αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται και στις ταινίες του που διακατέχονται με το αίσθημα της επιβίωσης και όχι της ευτυχίας.

Στο Δεν Είμαι Εγώ ο Ερτζάν θα γνωρίσει μια μέρα τη συμπρωταγωνίστρια του, Μάριαμ Ζάρε και θα την ακολουθήσει στο δικό της μονοπάτι αφήνωντας πίσω του τη δική του ιστορία και προέλευση. Μια απόφαση που θα τον γεμίσει αλλά και αδειάσει στο έπακρο και που δε θα εγκαταλείψει ούτε όταν χάσει εκείνη και την ελευθερία του.

Ποιος είμαι εγώ και ποιος είναι ο άλλος; Που τελειώνουν τα όρια της πραγματικότητας μου και αρχίζουν τα δικά του; Κι αν έχεις την ευκαιρία να ακολουθήσεις τα βήματα κάποιου άλλου σε πειράζει που μπορεί να σε στενεύουν τα παπούτσια του;

Το Δεν Είμαι Εγώ προβάλλεται αυτή την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 8 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Πρωταγωνιστούν ο Τούρκος συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός Ερτζάν Κεζάλ και η Ιρανή – Γερμανίδα διεθνής πρωταγωνίστρια Μάριαμ Ζάρε. H φωτογραφία είναι του Αντρέα Σινάνου και η μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη.

Η ταινία έχει ήδη συμμετάσχει σε 34 διεθνή φεστιβάλ σε αντίστοιχες χώρες του κόσμου και έχει βραβευτεί με 7 βραβεία (Ρώμη Καλύτερου Σεναρίου, Κωνσταντινούπολη  Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Μουσικής, Μπαρτσελόνα Καλύτερης Ταινίας κ.α.)

Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή Τουρκίας- Ελλάδας- Γαλλίας και η διανομή στην Ελλάδα γίνεται από τις Κακές Παρέες/ Bad Crowd