Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που είχε ανακοινωθεί ως τρίτη κατά σειρά νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, από τον Αλέξη Τσίπρα, στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η χρονική μεταφορά της κατάθεσης του νομοσχεδίου το οποίο επεξεργάζονται η πολιτική ηγεσία αλλά και τα επιτελεία του υπουργείου Εργασίας, καταδεικνύει ότι το περιεχόμενο του δεν θα είναι ταυτόσημο με την σχετική πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν μόλις 5 μήνες ως αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα διατηρηθεί πάντως ο αρχικός πυρήνας του νομοσχεδίου που αφορά το τρίπτυχο της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και της διαιτησίας μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας. Οι όποιες προσαρμογές στα δεδομένα που θα προκύψουν μετά τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές θα εξεταστούν στο υπουργείο Εργασία και στην συνέχεια θα τεθούν στο καθεστώς της διαβούλευσης με τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους.
 
Να διευκρινίσουμε ότι στο συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν θα περιλαμβάνεται – όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί και από τον πρωθυπουργό- το θέμα της αύξησης του κατώτερου μισθού, αν και στις προθέσεις του υπουργείου είναι η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τον καθορισμό του που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
 
Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως το θέμα της διαμόρφωσης των όρων λειτουργίας της «αγοράς εργασίας» πάντως αναμένεται να υπάρξει τον επόμενο μήνα έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα. Αυτή – σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές- θα προέλθει κυρίως από τον χώρο της εργοδοτικής πλευράς και συγκεκριμένα από την πλευρά του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών αφού είναι γνωστές και από το παρελθόν οι «δίαυλοι επικοινωνίας» που διαθέτει με την πλευρά των δανειστών.