Έχουμε μνημόνιο;
 
Έχουμε μια μεγάλη επιτυχία. Είχαμε το μνημόνιο και το κράτος έχει συνέχεια. Είχαμε και εκλογές. Ο λαός έδωσε εντολή να αμφισβητήσουμε τη λογική του μνημονίου. Και καταφέραμε να τα κάνουμε αυτά να συμβαδίζουν. Γιατί στα πρώτα ταξίδια μου είπαν ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα. Δε γινόταν να καταργηθεί η δημοκρατία για την ευρωκρίση. Θα κάναμε δώρο στη ΧΑ και τους ευρωσκεπτικιστές.
 
Τινάζοντας δύο Γιούρογκρουπ στον αέρα, αυτό δεν έχει ξαναγίνει, συνδυάσαμε πολιτική και οικονομική συζήτηση. Πετύχαμε στο τρίτο δικό μου Γιούρογκρουπ να αλλάξουμε συσχετισμούς. Από εκεί που ήμασταν μόνοι μας βρεθήκαμε στην πλειοψηφία.
 
Ο πήχης των προσδοκιών ήταν ψηλά, μήπως είχατε πει πολλά και τώρα φαίνεται κωλοτούμπα;
 
Εγώ δεν ήμουν και δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησα να γίνω αλλά δεν έχει προχωρήσει. Η σύγκλισή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα έγινε τα τελευταία δύο χρόνια. Έχω πει ότι οι απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε. Έλεγα ότι όσο πέρναμε δόσεις μειώναμε τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας. Ο κόσμος ξέρει τι έκανε στις εκλογές. Εξέλεξε μια κυβέρνηση για να πει όχι στην πολιτική του παρελθόντος.
 
Ο ελληνικός λαός είπε όχι, εσύ;
 
Απολύτως
 
Τελείωσε το μνημόνιο;
 
Τελείωσε. Επέτρεψέ μου να εξηγήσω τι σημαίνει μνημόνιο για μένα. Δανεικά και λιτότητα είναι μόνιμη σκοτοδίνη. Οι όροι του μνημονίου απαξίωσαν την έννοια της μεταρρύθμισης στην ελληνική κοινωνία. Χτυπήσαμε συνταξιούχους και κομμώτριες ενώ η μεγάλη διαπλοκή διαχειροζόταν τις μεταρρυθμίσεις. Έγινε όπως η λέξη δημοκρατία στο Ιράκ.
 
Είναι γεμάτη από ασάφειες;

 
Είναι. Είμαστε πολύ περήφανοι για τον βαθμό της ασάφειας. Χρησιμοποιώ και τον όρο δημιουργική ασάφεια. Θέλω να είμαι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που δε θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχω. Είπα στους εταίρους ότι αν σας πω ένα νούμερο για έσοδα από φοροδιαφυγή θα σας πω ψέματα.
 
ΦΠΑ;
 
Δε θα αυξηθεί σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριες περιοχές, τρόφιμα και βιβλία.