Τόνισε ότι η συμφωνία με τους εταίρους κατάργησε το μνημόνιο και πως η κυβέρνηση πέτυχε περισσότερα από ό,τι περίμενε.

Απαντώντας στις επικρίσεις, υπογράμμισε ότι η εναλλακτική ήταν η έξοδος από το ευρώ και αναρωτήθηκε «σε αυτήν την περίπτωση πώς θα χρηματοδοτούσαμε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;».

«Δημιουργικές ασάφειες»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, το πρωί της Παρασκευής, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε, ακόμη, ότι οι «δημιουργικές ασάφειες» στο κείμενο της συμφωνίας ήταν κάτι που ήθελαν και οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία «φύλο συκής» για να παραδεχτούν ότι το μνημόνιο τελείωσε.
 
Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε, ακόμη, ότι «η δέσμευσή μας ότι θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και η αναδιαπραγμάτευση του χρέους πάνε μαζί» και πρόσθεσε ότι άρχισε ήδη η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό.
 
 

Καμία αύξηση ΦΠΑ σε τρόφιμα
 

Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση συντελεστή σε τρόφιμα, φάρμακα, τουρισμό, έντυπα, νησιά και παραμεθόριες περιοχές, και πως θα αναζητηθεί ένα αγαθό άνευ σημασίας για να αυξηθεί ο συντελεστής, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να δείξει θέληση και ευελιξία.