Αναλυτικά, οι Financial Times φιλοξενούν την Παρασκευή δηλώσεις του εκπρόσωπου της Βραζιλίας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα προς το παρόν δεν αναδεικνύεται σε λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία του ΔΝΤ.

«Παρακάμφθηκαν κανόνες ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει στις ανάγκες της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η αξιοπιστία του θεσμού», ανέφερε ο Μπατίστα.
 

 

Για τη βιωσιμότητα του χρέους
 

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται παράπονα από κάποιες από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, για το ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, το ΔΝΤ έχει επιδείξει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ επικρίνεται κυρίως επειδή ανέλαβε επικουρικό ρόλο στην ελληνική διάσωση της ΕΕ το 2010, ενώ φέρεται να δάνεισε υπερβολικά πολλά χρήματα στη χώρα, χωρίς να διασφαλίσει πως το χρέος της είναι βιώσιμο.
 

 

Εκτεθειμένο το ΔΝΤ
 

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ακόμη πως η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση, κυρίως επειδή το ΔΝΤ είναι ακόμη εκτεθειμένο σε αυτή. Όπως τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ρευστότητα και καλείται να βρει μέσα στους επόμενους 10 μήνες 3,9 δισ. ευρώ για να πληρώσει δάνεια του ΔΝΤ.
 
Σημειώνεται πως ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε χθες στο MEGA αναφορικά με την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ: «Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών».  ρωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι «δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς».
 
 

Καμία συζήτηση για αναβολή πληρωμών
 

Πάντως, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιβεβαιώνεται ότι διεξάγεται οποιαδήποτε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για την αναβολή των πληρωμών του Μαρτίου. Όπως αναφέρουν πηγές του Ταμείου «το θέμα, δεν ετέθη επισήμως ούτε και συζητήθηκε».

Ιστορικά υπάρχουν περιπτώσεις που το ΔΝΤ δεν έλαβε εγκαίρως επιστροφές χρημάτων από κράτη οφειλέτες, αλλά τελικά στις περιπτώσεις αυτές ακολούθησε και νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου προς τις χώρες.