Οι στρατιώτες της οργάνωσης έχουν σκοτώσει εκατοντάδες πολίτες στο βόρειο Ιράκ και έχουν αναγκάσει χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με το reuters.

Μεγάλες κοινότητες μειονοτήτων, κυρίως χριστιανοί, Γεζίντι (κουρδική εθνοθρησκευτική ομάδα, με ρίζες από το Ιράκ) και Τούρκοι, έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, «μετρώντας» νεκρούς, βιασθείσες γυναίκες και εκατοντάδες απαχθέντες.

Η πόλη Μοσούλι έχει περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο τους, αποτελώντας πλέον βάση για χτυπήματα στη Βαγδάτη. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο στρατός του Ιράκ έχει προβάλει μηδενική αντίσταση, αφήνοντας τους άμαχους πολίτες στο έλεος της οργάνωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2014, έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ περισσότεροι από 8.000 πολίτες, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 12.000, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.

«Το Ισλαμικό Κράτος διαπράττει γενοκτονία»

Η Άλισον Σμιθ, μέλος του « No Peace Without Justice», δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει διαπράξει στο βόρειο Ιράκεγκλήματα πολέμου, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ακόμα και γενοκτονία. Με την άποψη περί γενοκτονίας συμφωνεί και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Οι στρατιώτες της οργάνωσης δεν δείχνουν έλεος, βιάζοντας και βασανίζοντας εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας εγκύου έφηβης που δραπέτευσε από το Ισλαμικό Κράτος και όταν συνελήφθη, αναγκάστηκε να δώσει αίμα στους πληγωμένους στρατιώτες της οργάνωσης.

Τα κορμιά των βασανισμένων και βιασμένων γυναικών εκτίθενται σε κοινή θέα γύρω από τις πόλεις, προς παραδειγματισμό. Ένα ακόμη παράδειγμα της βαναυσότητας του Ισλαμικού Κράτους, αποτελεί η χρησιμοποίηση μικρών παιδιών ως μεταφορέων πυρομαχικών, αλλά και «ασπίδων» στις μάχες.

Καταστροφές αγαλμάτων και γλυπτών χιλιάδων ετών

Η «δράση» της οργάνωσης δεν σταματάει στους πολίτες. Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν αγάλματα και γλυπτά που χρονολογούνται από την Ασσυριακή Εποχή και είχαν αφαιρεθεί από το μουσείο της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ.

«Ο προφήτης μάς διέταξε να ξεφορτωθούμε τα αγάλματα και τα λείψανα. Οι σύντροφοί του έκαναν το ίδιο όταν κατέλαβαν χώρες μετά από εκείνον. Όταν ο Θεός μας διατάζει να τα μετακινήσουμε και να τα καταστρέψουμε, γίνεται εύκολο για εμάς και δεν μας ενδιαφέρει εάν κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια», αναφέρει ένας εκ των μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Η πράξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματούχου της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, που ανέφερε ότι «αυτή η επίθεση είναι πολύ περισσότερο από μια τραγωδία για τον πολιτισμό, θέτει επίσης ένα ζήτημα ασφαλείας καθώς τροφοδοτεί τον σεχταρισμό, τον βίαιο εξτρεμισμό και τη σύρραξη στο Ιράκ».