Την έντονη αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες ΝΟΤΑΜ (παράτυπη αγγελία προς αεροναυτιλλομένους) της Τουρκίας, με την οποία δεσμεύει μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Notam η οποία εκδόθηκε την Παρασκευή από την τουρκική πλευρά και δεσμεύει από 2ας Μαρτίου μέχρι… 31ης Δεκεμβρίου μια τεράστια έκταση μεταξύ Σκύρου και Λήμνου για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά, έθεσε σε συναγερμό την ελληνική διπλωματία, αναφέρει το capital.gr. Και δικαίως –εφόσον με την τουρκική αγγελία δεσμεύεται, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, ήτοι του FIR Αθηνών αλλά και τμημάτων του εθνικού εναέριου χώρου, για πρωτοφανώς μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να αποκόπτεται το βόρειο από το νότιο Αιγαίο και να διαταράσσεται η εναέρια κυκλοφορία σε δύο αεροδιαδρόμους (G33 και N130). Και το κυριότερο: δεσμεύεται ακόμη και εναέριος χώρος υπεράνω τμήματος του εδάφους της Λήμνου – πάντοτε για στρατιωτικές βολές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, έπειτα από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αποφασίστηκε να γίνουν έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), με τα οποία και καταγγέλλουν την Τουρκία. Διάβημα φέτρεται να έγινε, παράλληλα, το βράδυ της Κυριακής και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου, σύμφωνα με την ΕφΣυν, επέλεξαν να στείλουν έτσι το μήνυμα πως κάθε παραβίαση του διεθνούς Δικαίου θα μεταφέρεται άμεσα στα διεθνή φόρα και οργανισμούς – και δεν θα αντιμετωπίζεται ως θέμα διμερούς διαπραγμάτευσης.

Στις προθέσεις της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, είναι η ανακήρυξη και άλλων πεδίων βολής στο Αιγαίο, οδηγώντας σε νέα ένταση: 
 
Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, αφενός η Άγκυρα με την παράνομη πράξη παραβίασης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου προσπαθεί να «τεστάρει» τις αντιδράσεις της νέας κυβέρνησης και αφετέρου να προσθέσει ακόμα ένα θέμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται πως έχει προηγηθεί, στις 31 Δεκεμβρίου 2014, η έκδοση από την Τουρκία δύο αγγελιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με τις οποίες είχε δεσμεύσει πολύ μεγάλες περιοχές στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για όλο το 2015. Η ασυνήθιστη αυτή τουρκική ενέργεια είχε προκαλέσει, τότε, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς και της στρατιωτικής ηγεσίας.