Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Σάϊμον Νίξον, «Η Ελλάδα δεν είναι πια τόσο μεγάλο βάρος για την Ευρωζώνη». Ο Νίξον τονίζει πως  η υποχώρηση του ευρώ κατά 19% από τις αρχές του 2014, η μείωση των τιμών του πετρελαίου, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και οι μισθολογικές αυξήσεις στη Γερμανία που συμβάλουν στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, αποτελούν σημάδια για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι «λαϊκίστικα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ψηλά στις δημοσκοπήσεις σε πολλές χώρες της ευρωζώνης», καθώς επωφελούνται από την υψηλή ανεργία και «την οργή για τη διαφθορά των παραδοσιακών κομμάτων».

Σχετικά με το «μάθημα» που έδωσε η περίπτωση της Ελλάδας, ο Νίξον υπογραμμίζει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να σταθεί πραγματικά στα πόδια της, χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές.

«Το βασικό μάθημα από την ελληνική κρίση είναι πως καμία χώρα δεν μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητη ή οικονομικά επιτυχής εάν δεν έχει πρόσβαση στις αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Όσο για το περιβόητο Grexit, επισημαίνει ότι τώρα πλέον η Ευρωζώνη είναι καλύτερα «οχυρωμένη», ενώ η Αθήνα ανακάλυψε πως η διαπραγματευτική της δύναμη απέναντι στους πιστωτές είναι ακόμα μικρότερη, από αυτή που πίστευε πως έχει.

«Η ανάκαμψη έχει αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην ευρωζώνη. Η Αθήνα ανακάλυψε ότι έχει ακόμη μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ με τους πιστωτές της από ότι πίστευε. Από το 2010 μέχρι το 2013, ο φόβος της μετάδοσης που οδήγησε την ευρωζώνη στα δύο διαδοχικά προγράμματα στήριξης για την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν πιέσεις από τις αγορές στην ευρωζώνη για να υποχωρήσει στα ελληνικά αιτήματα».