Της Μυρτώς Αρετάκης

Όλα ξεκίνησαν με ένα ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σύμφωνα με το οποίο ο τηλεοπτικός σταθμός είχε στην κατοχή του έγγραφο, που περιέγραφε πως επρόκειτο να απελευθερωθούν όλοι οι έγκλειστοι μετανάστες και πρόσφυγες, που δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά βαρύνονται απλώς με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα.

 
Παράλληλα, σύμφωνα με το έγγραφο, όποιος μετανάστης εισερχόταν πλέον παράνομα στη χώρα, μετά τη σύλληψη και ταυτοποίηση του, δεν θα κρατείτο, αλλά θα του δίνονταν έγγραφα ισχύος 1 μήνα, σε περίπτωση που ήθελε να εγκαταλείψει τη χώρα ή 6μηνη άδεια παραμονής, αν επέλεγε να παραμείνει.
 
Στο ίδιο έγγραφο, ωστόσο, το έγγραφο ισχύος 1 μήνα βαφτιζόταν «απόφαση απέλασης, με προθεσμία αναχώρησης 30 ημέρες», ενώ η εξάμηνη άδεια «απόφαση επιστροφής» με εξάμηνη αναβολή.

Του ρεπορτάζ, ακολούθησαν άμεσα ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων και του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Α. Σαμαρά.

 

 

Και έπειτα ήρθε η διάψευση:

«Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας

Πέρα από την παραπάνω ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, ο Γ. Πανούσης απάντησε ακόμη στο Βήμα πως «δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου».

«Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα». 

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για μια «κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση», αλλά και για «αγαστή συνεργασία» του Α. Σαμαρά με συγκεκριμένα συστήματα.

Το αν πράγματι υπήρξε μια προβοκατορική διαρροή θα μπορούσε να έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον, στο πλαίσιο των παραπολιτικών, αν δεν αφορούσε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στη χώρα. 

 
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι τι πρόκειται όντως να αλλάξει η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και για αυτό άλλωστε περιμένουμε μια υπεύθυνη ενημέρωση.
 
Στις 14/2 ο Γ. Πανούσης δήλωνε πως «τα κέντρα κράτησης τελειώνουν», κάνοντας λόγο για αντικατάστασή τους από ανοιχτές δομές φιλοξενίας. «Το είπαμε πριν από τις εκλογές, το είπαμε και στη Βουλή ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί. Θέλουμε μόνο λίγες μέρες», σημείωνε τότε.
 
Με τη σειρά της η Τ. Χριστοδουλοπούλου, κάποιες μέρες μετά, ανακοίνωνε τους αριθμούς των μεταναστών που απελευθερώνονταν καθημερινά από τα κέντρα, κατά βάση ανήλικους, που κρατούνταν παράνομα, μιλώντας ξεκάθαρα για «σταδιακό κλείσιμο όλων των κέντρων».
 
Τι σκοπό είχαν αυτές οι κινήσεις, αν δεν αποτελούσαν την αφετηρία για την αλλαγή της στρατηγικής του ελληνικού κράτους στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών; Και τελικά, μπορείς να μιλάς για ανοιχτές δομές φιλοξενίας, χωρίς να αποποινικοποιείς την έλευση μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα;
 
Το υποτιθέμενο έγγραφο, το οποίο το αρμόδιο υπουργείο χαρακτήρισε «κατασκευασμένο σενάριο τρομοκράτησης των πολιτών» περιέγραφε μια συνθήκη στην οποία οι μετανάστες δεν αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, παρά μόνο αν έχουν παραβατική συμπεριφορά, και επομένως δεν φυλακίζονται.

Οι όσες ελλείψεις και ασάφειές του – και αυτές είναι αρκετές – δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο επέλεξε να το διαψεύσει, τις ίδιες μέρες, μάλιστα, που επιχειρεί την απελευθέρωση των πρώτων παράνομα κρατούμενων μεταναστών.