Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El País ο Γιούνκερ κληθείς να εξηγήσει γιατί δόθηκε νέα παράταση στο Παρίσι για να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας κάτω από το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο σταθερότητας τόνισε ότι «η Γαλλία δεν έχει εφαρμόσει επαρκώς μεταρρυθμίσεις, πάντως έχει πράγματι αρχίσει τη διαδικασία αυτή».

«Έχει μεταρρυθμίσει τις δομές των περιφερειών της και έχει εγκρίνει το νόμο Μακρόν», ο οποίος εισάγει τη σταδιακή απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την θέσπιση μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, «έστω κι αν δεν είναι επαρκώς φιλόδοξη» μέχρι τώρα, ανέφερε ο Γιούνκερ. «Το Παρίσι έχει αποστείλει ένα έγγραφο 47 σελίδων με το οποίο εξηγεί πώς σκοπεύει να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζει ότι πρέπει να βελτιωθεί και θα το κάνει».

«Είμαι βέβαιος πως η γαλλική κυβέρνηση έχει καταλάβει πως η επιβολή κυρώσεων παραμένει μια πιθανότητα», πρόσθεσε ο Γιούνκερ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Παρίσι να κληθεί να καταβάλει πρόστιμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε χθες ότι θα «βρεθούν» τα απαιτούμενα «νέα μέτρα εξοικονόμησης πόρων», ύψους 4 δισ. και πλέον, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Βρυξελλών.

«Εάν οι Βρυξέλλες απαιτούν επιπλέον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας σε ό,τι αφορά τα δημόσια ελλείμματα, αυτά θα βρεθούν με νέα μέτρα εξοικονόμησης» πόρων, είπε ο Ολάντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Parisien/Aujourd'hui en France.

Η Κομισιόν έδωσε την περασμένη εβδομάδα μια νέα προθεσμία προκειμένου το Παρίσι να επιτύχει τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3%, το 2017, αλλά σε αντάλλαγμα, απαίτησε να ακολουθηθεί μια ιδιαίτερα απαιτητική πορεία: Το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί στο 4% το 2015 (η γαλλική κυβέρνηση προέβλεπε να μειωθεί στο 4,1%), κατόπιν στο 3,4% το 2016 (το Παρίσι προέβλεπε να μειωθεί στο 3,6%) και τέλος στο 2,8% το 2017.

Για φέτος, η Κομισιόν ζητεί από τη Γαλλία μια μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,5% του ΑΕΠ, το ελάχιστο που αξιώνει η ΕΕ. Αλλά μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που της έχει υποβάλει η γαλλική κυβέρνηση δεν επιτρέπει παρά τη μείωση του ελλείμματος κατά μόλις 0,3%. Κατά συνέπεια, απαιτούνται επιπρόσθετες προσπάθειες για να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κατά ακόμη 0,2%, ήτοι 4 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί την 10η Μαρτίου κατά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όταν η Γαλλία θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να πείσει τους εταίρους της, ορισμένοι εκ των οποίων εκφράζουν ανοικτά τον εκνευρισμό τους για τις περιόδους χάριτος που έχει εξασφαλίσει το Παρίσι επανειλημμένα σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση της δέσμευσής του να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα εντός του ορίου που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.