Στην καρδιά του πολιτικού και οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, δηλαδή το Μνημόνιο και το δημόσιο χρέος που αιτιολογεί την ύπαρξή του, εστίασε – στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε- η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Έθεσε θέμα ευθείας αμφισβήτησης της νομιμότητας του δημόσιου χρέους αλλά και ακυρότητας κάποιων μνημονιακών νόμων. Αυτό εξηγεί την – πολύμορφη- επίθεση που ξεκίνησε να εκδηλώνεται  εναντίον της πολιτικής της επιχειρηματολογίας, αμέσως μετά την λήξη της συνέντευξης, με «αιχμή του δόρατος» το ζήτημα της Χρυσής Αυγής.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η Πρόεδρος της Βουλής, (στην συνέντευξη που μετέδωσε live το TPP) επισήμανε πώς υπάρχει θέμα ακυρότητας συγκεκριμένων μνημονιακών νόμων, αφού η κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν υπήρξε σύννομη. Αιτιολογώντας την θέση αυτή σημείωσε ότι υπήρξαν μνημονιακοί νόμοι που ψηφίστηκαν με λιγότερες από 151 ψήφους και τελικά θεωρήθηκαν ψηφισμένοι με μία πλειοψηφία που βασίζονταν στην απουσία των έγκλειστων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει για το θέμα σειρά πρωτοβουλιών που αναμένεται να ληφθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Νωρίτερα είχε επισημάνει πώς «κάποιοι ανησυχούν μήπως ακυρωθούν ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με λιγότερους από 150 βουλευτές». Να σημειωθεί ότι η Ζ.Κωνσταντοπούλου είχε χρησιμοποιήσει την ίδια επιχειρηματολογία ζητώντας αιτιολόγηση από τον εισαγγελέα για την απουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την διαδικασία για το αίτημα άρσης ασυλίας του βουλευτή Αδωνι Γεωργιάδη.

Οι αναφορές της Ζ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που την κατηγόρησε ότι αναγορεύει σε ρυθμιστή των πολιτικών πραγμάτων της χώρας την Χρυσή Αυγή. Μάλιστα κύκλοι προσκείμενοι στην Ν.Δ επισήμαιναν ότι δεν υπήρξαν ψηφοφορίες όπου η παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμά τους. Το θέμα έσπευσε να εκμεταλλευθεί πολιτικά και η Χρυσή Αυγή εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο τοποθέτηση της ΠτΒ «σύμφωνη με το Σύνταγμα».

Παράλληλα η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στην δημιουργία επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Αυτή επισήμανε ότι θα αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους σε διεθνές επίπεδο σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα στις διεκδικήσεις της χώρας για απομείωση του χρέους. Τόνισε ότι πρόκειται για μία «κοινοβουλευτική διαδικασία» που «δεν έρχεται σε αντίφαση» με τις τακτικές κινήσεις του πρωθυπουργού ή του υπουργείου Οικονομίας. Συνόδευσε μάλιστα την ανακοίνωσή της με την πολιτική εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους είναι «επαχθές και επονείδιστο». Επιπρόσθετα σημείωσε πως θα υπάρξει «ειδική αντιστοίχηση» των ύποπτων συμβάσεων για μίζες και διαφθορά, όπως αυτές για τα εξοπλιστικά και την Siemens, προκειμένου να γίνει γνωστή η «συμμετοχή» τους στο ύψος του δημόσιου χρέους.

Ακόμη και αυτή η πρωτοβουλία προκάλεσε την αντίδραση κύκλων της Νέας Δημοκρατίας που επισήμαναν ότι η πρόεδρος της Βουλής, ανοίγει τέτοιο θέμα την ίδια στιγμή που ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την ύπαρξη του δημόσιου χρέους και έχει δεσμευθεί για τη αποπληρωμή του.

Από τα όσα είπε η Πρόεδρος της Βουλής, αξίζει να εστιάσουμε και στην αναφορά της στο θέμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αφού τόνισε πως «δεν θα μπει στον παραμορφωτικό φακό των συμφερόντων όταν ενοχλεί η λειτουργία της Βουλής». Επίσης στο θέμα της εξέτασης συγκεκριμένων δικογραφιών που έχουν “αραχνιάσει” στα συρτάρια της Βουλής, και κατά δήλωσή της είναι “εκατοντάδες”.

Μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε την Πρόεδρο της Βουλής, ως …υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής, καθότι δεν συνάδουν – προφανώς- με κάτι τέτοιο ούτε οι πολιτικές της θέσεις ούτε η πολιτική πρακτική της. Μάλιστα ή ίδια επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανάγκης να «αφοπλιστεί» η Χρυσή Αυγή από το «εχέγγυο» αντισυστημικότητας που της προσφέρει η αναιτιολόγητη απαγόρευση της συμμετοχής της σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αποψη που είναι συζητήσιμη.

Αποτελεί μάλλον πιο λογική εξήγηση το να παρατηρήσει κανείς μια προσπάθεια διαδικαστικής ή νομικής υπονόμευσης της μνημονιακής νομοθεσίας που ψηφίστηκε τον τελευταίο χρόνο, από την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Άλλωστε αυτό είναι και το μοναδικό πεδίο αρμοδιότητάς της και στο οποίο αναμένουμε (με μεγάλη περιέργεια ομολογουμένως) τις πρωτοβουλίες της. Το «πολιτικό» σκέλος της αμφισβήτησης ή κατάργησης της μνημονιακής νομοθεσίας ανήκει στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Αν μάλιστα αυτά συνδυαστούν και με το θέμα της τεκμηριωμένης αμφισβήτησης του δημόσιου χρέους, τότε έχουμε προφανώς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ουσίας του πολιτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Μία προσέγγιση σαφώς πιο συμβατή με το αίτημα για κατάργηση του μνημονίου και διαγραφή του χρέους (που επαγγέλονταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ) από όσο η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική…
 
Υ.Γ : Οι αναφορές της Ζωής Κωνσταντοπούλου , στα «απουσιολόγια» των βουλευτών, στην κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή στις διαρκείς κοινοβουλευτικες επιτροπές καθώς και στις αλλαγές στην λειτουργία της Βουλής γενικά, αν και είναι σημαντικά δεν είναι «η είδηση» της συνέντευξης τύπου. Πάντως την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνια θα μπορέσετε να την δείτε στις οθόνες των υπολογιστών και των τηλεοράσεων σας όπως ανακοίνωσε.