«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή. Αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη και για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου, να πάρει την ευθύνη και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες», δήλωσε ο Α. Σαμαράς στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο του έκτακτου συνεδρίου, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε: «Σκέφθηκα το έκτακτο συνέδριο. Αυτό, όμως, θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας για την παράταξή μας. Και θα εκμεταλλεύονταν και την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους για να δείξουν την παράταξη ως σπαρασσόμενη σε κρίσιμες ώρες.

Αντίθετα θα ανακοινώσω Εθνική Συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής μας ταυτότητας»

Σχετικά με την ήττα του κόμματος στις εκλογές, ο Α. Σαμαράς, επέμεινε στο να μη χαρακτηρίζει αποτυχία το αποτέλεσμα, λέγοντας πως «χάσαμε με 1,83% σε σχέση με το ποσοστό του 2012».

Αντιδράσεις από βουλευτές της Ν.Δ.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κ.Ο.προκάλεσαν αντιδράσεις από στελέχη του κόμματος. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι στο παρελθόν όποιος πρόεδρος έχανε εκλογές παραιτείτο και ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος.

Σκληρή κριτική στον Αντ.Σαμαρά άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ. Η ίδια ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης με όλα τα θέματα ανοικτά. «Όποιος πρόεδρος της ΝΔ έχανε παραιτείτο» φέρεται να είπε η πρώην υπουργός. 
 
«Να αποκατασταθεί η εσωκομματική δημοκρατία. Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα κράτησε τις πόρτες κλειστές, λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας.» 
 
Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι δεν θέλει συνέδριο. Μίλησε για διάλογο στις νομαρχιακές οργανώσεις, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης. «Οποιος θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία να το πει σήμερα».
 
Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά αποχώρησαν από την συνεδρίαση ο πρώην πρωθυπουργός Κώσρας Καραμανλής και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης.
 
«Δεν διαβάσαμε σωστά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, βάλαμε φρένο σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας και ιδεολογικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκe oι Ν. Κακλαμάνης, που ζήτησαe την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Θέση πήρε και ο Ευάγγελος Αντώναρος, ζητώντας διεξαγωγή συνεδρίου, μέσω twitter