Κανέλλη: Το ζήτημα του φασισμού είναι ζήτημα πολιτικής καταδίκης
«Αθώος δεν ακούστηκε και δεν είναι. Ο ελληνικός λαός είδε πολύ καλά και την πράξη και τον στόχο. Το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και του φασισμού είναι ζήτημα πολιτικής καταδίκης στη συνείδηση του ελληνικού λαού, όχι στα δικαστήρια. Αν την ελπίδα την αφήσετε στο σύστημα τότε θα πρέπει να ζητήσετε δανεικά για να πάρετε τις αποφάσεις καταδίκης που πρέπει».

Νωρίτερα ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του Κασιδιάρη ήταν απαράδεκτη. «Ενας άνδρας δεν χτυπάει μια γυναίκα», είπε χαρακτηριστικά.

«Άσχημη στιγμή» χαρακτήρισε το χαστούκι που έδωσε στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής υποστήριξε στην απολογία του ότι ήταν μια λανθασμένη ενέργεια και πως θα ζητούσε συγγνώμη εάν δεχόταν συγγνώμη.

Σε εξέλιξη από το πρωί βρίσκεται η “δίκη Κασιδιάρη”, μετά την επίθεση που δέχτηκε παραμονές των εκλογών του 2012 η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη από το βουλευτή της Χ. Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο αποφάσισε την προβολή του βίντεο, το οποίο κατέγραψε την επίθεση του βουλευτή τόσο προς την κ. Κανέλλη, όσο και προς τη σημερινή Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ενώ για το σκοπό αυτό στην αίθουσα του δικαστηρίου τοποθετήθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής. 

 
«Δέχθηκα τέσσερις μπουνιές στο πρόσωπο. Προσπάθησα να μη πέσω κάτω και ήθελα να αποφύγω το ρεζιλίκι, να έχω πέσει κάτω και μάλιστα σε στούντιο από τις μπουνιές» υποστήριξε στην κατάθεσή της η βουλευτής του ΚΚΕ, εξομολογούμενη πως “ήμουν ένας άνθρωπος σε πλήρη οδύνη”, ενώ εξήγησε ότι “δεν θέλησα να κάνω μήνυση γιατί από μόνη της η πράξη είναι εξευτελιστική». 
 
Νωρίτερα, προηγήθηκε διακοπή της δίκης για λίγη ώρα, όταν συγκεντρωμένοι προς συμπαράσταση του κατηγορούμενου στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης βουλευτής αποδοκίμασαν την κ. Κανέλλη, τη στιγμή που αυτή απάντησε στη συνήγορο υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη όταν την αποκάλεσε «πρώιμη κομμουνίστρια». Η κ. Κανέλλη απάντησε αμέσως στη δικηγόρο ότι «οι κομμουνιστές, παλιοί και καινούργιοι ορθώνουν ανάστημα στον φασισμό», απάντηση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες και βαρείς χαρακτηρισμούς σε βάρος της κ. Κανέλλη από τους υποστηρικτές του κατηγορουμένου.  
 
Τη σκυτάλη των καταθέσεων έλαβε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, Γιώργος Παπαδάκης. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, καθώς το περιστατικό εκτυλίχθηκε ζωντανά στη διάρκεια της τηλεοπτικής του εκπομπής, ο κ. Κασιδιάρης ζητούσε «ενισχύσεις από τον αρχηγό» τηλεφωνικά αμέσως μετά το επεισόδιο στο στούντιο.
 
Επιπλέον, ο κ. Παπαδάκης κατέθεσε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ότι αμέσως μετά το περιστατικό, όπως του είπαν οι συνεργάτες του, ο κατηγορούμενος υπό απειλές, που εκτόξευε, προσπάθησε να φύγει από τον χώρο, φωτογραφίζοντας παράλληλα συντελεστές της εκπομπής. Ο κ. Παπαδάκης είπε επίσης στο δικαστήριο πως οι συνεργάτες του, του είπαν πως άκουσαν τον Ηλία Κασιδιάρη να τηλεφωνεί και να ζητά «ενισχύσεις» από τον «αρχηγό». 
 
Αναφερόμενος στα χτυπήματα που μπροστά του είχε δεχθεί «ζωντανά» η κ. Κανέλλη, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν πολύ έντονα χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς αν επρόκειτο για χαστούκια ή γροθιές. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση της Έδρας, ο δημοσιογράφος απάντησε: «Ήταν έντονα. Το χέρι ήταν ελαφρά κλεισμένο. Το χτύπημα ήταν πολύ ισχυρό. Κάποιο χτύπημα πήγε στον αέρα». 
 
Στην κατάθεσή του ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Αντώνης Παπαδάκης, είπε ότι μόλις είδε το περιστατικό από το «κοντρόλ» κατέβηκε αμέσως στο πλατό. Όπως ανέφερε στον διάδρομο, είδε τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος στην προσπάθειά του να φύγει χτυπούσε με τον αγκώνα του όποιον συναντούσε.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είναι αντιμέτωπος, ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του, με τις κατηγορίες της απρόκλητης και έμπρακτης εξύβρισης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
 

 

Για το βίντεο Μπαλτάκου
 

Ο Ηλίας Κασιδιάρης αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μετά την απολογία του για το «βίντεο Μπαλτάκου».

Ωστόσο επέστρεψε στη φυλακή όπου κρατείται προσωρινά για διακεκριμένη οπλοκατοχή στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.