Στις έξι μεταρρυθμίσεις που είχαν αρχικά προαναγγελθεί από την κυβέρνηση και αφορούσαν στη διοικητική μεταρρύθμιση, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, στην ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου και στη δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων προστίθενται νέες.
 
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν περάσει από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής του οποίου προΐσταται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
 
 

Οδοιπορικά και τράπεζες
 

Στη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup αναμένεται να προστεθεί το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό των οδοιπορικών στο Δημόσιο, αλλά και το νομοσχέδιο που αφορά στην Κοινοτική Οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών (BRRD).
 
Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει ήδη στείλει προσχέδιο προτάσεων στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως ανέφεραν ειδικότερα στελέχη του Μαξίμου, ο διευρυμένος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, που εστάλη εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, προβλέπει τα εξής:

  • ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του
  • μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του προϋπολογισμού και αναμόρφωση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό
  • συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής (δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα)
  • βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών
  • μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών
  • μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η επιστολή με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που απεστάλη στον Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον κ. Βαρουφάκη θα συζητηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Όπως είπε ο αξιωματούχος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν από τον Έλληνα ομόλογό τους να τους παρουσιάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τους θεσμούς και από τον Έλληνα υπουργό την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις τεχνικές συζητήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές διαβουλεύσεις, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι θα λάβουν μέρος και πότε θα διεξαχθούν, αν και εκτίμησε ότι «δεν αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα». Σημείωσε επίσης ότι οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και γι' αυτό το λόγο οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η τμηματική εκταμίευση των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τους δανειστές, ανέφερε ότι εφόσον εκπληρωθούν ορισμένα από τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστεί εφικτό υπό όρους. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωσε παράλληλα ότι για να υπάρχει πλήρης εικόνα, απαραίτητη είναι η παρουσίαση όλων των μέτρων που περιέχονται στην απόφαση του προηγούμενου Eurogoroup. Και αυτό διότι όπως είπε, η τμηματική αξιολόγηση ορισμένων μέτρων, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο όλων των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων, δεν είναι δυνατή.