*vouli*

Το νομομοσχέδιο θα ψηφίσουν επί της αρχής ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ. Αβέβαιο το  Ποτάμι και το ΚΚΕ δηλώνει πως ενδέχεται να ψηφίσει «παρών».

Ο τέως υπουργος Εργασίας Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξαπέλυσε κατηγορίες προς την κυβέρνηση ότι φταίει για τις ουρές του ΙΚΑ. Ο νυν υπουργός Δημήτρης Στρατούλης απάντησε σκληρά λέγοντας πως ο ίδιος ο κος Βρούτσης κατά τη διάρκεια της θητείας του μπορούσε να έχει ορίσει μία συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να μη δημιουργούνται ουρές.

Ο κος Στρατούλης ανέφερε πως υπάρχει λύση επί του θέματος αφού έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας με συντονιστή και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, Χρήστο Χάλαρη.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το πρόβλημα θα έχει λυθεί με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη της φυσικής παρουσίας των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και να σταματήσουν να υπάρχουν οι πελώριες ουρές.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι ο Υπουργός Εργασίας κατήγγειλε πως τα αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι μόλις 3,5 δισ. ευρώ.

Συνέχεια στις αντιπαραθέσεις έδωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος,ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν ασάφειες στην κοστολόγηση του συγκεκριμένου προγράμματος και παράλληλλα διαφώνησε με τις ρυθμίσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς λέγοντας ότι δημιουργούν “υπερσυσσώρευση δομών του κράτους”.

Παρόλ' αυτά τονίζει πως η Ν.Δ. ψηφίσει γιατί θεωρεί “υπέρ κάθε μέτρο ανακούφισης ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων”.

Η Χρυσή Αυγή σχολίασε ειρωνικά τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης χαρακτηρίζοντάς τα “ασπιρίνες” αλλά θεωρεί απαραίτητη την ψήφιση οποιασδήποτε ασπιρίνης που δίνεται στο λαό.

Το Ποτάμι από την άλλη πλευρά αναφέρυηκε αρνητικά στο νομοσχέδιο που κατατίθεται. Η εισηγήτρια του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη χαρακτηρίζει πως μόνο τα τρία από τα 32 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την αντιμετώση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.

Έχουμε μία ακόμη «κυβέρνηση μνημονίου», υποστήριξε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δίνει πετσοκομμένα ψίχουλα»” και μάλιστα «με όρους και προϋποθέσεις.

Ο Πάυλος Χαικάλης, εισηγητής των ΑΝΕΛΛ απάντησε στο ΚΚΕ λέγοντας πως «σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα είναι δήθεν ψίχουλα, εμείς τους απαντάμε ότι αποτελούν νέες μορφές στήριξης».

Όμως δεν έμεινε εκεί αφού πρότεινε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο: δωρεάν παροχή ύδρευσης σε όσους ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, α μην προστεθούν τα επιδόματα των ΑμεΑ στο εισοδηματικό κριτήριο και να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αρνητική επίσης ήταν και η δήλωση του ΠΑΣΟΚ χαρατηρίζοντας τα μέτρα αόριστα και αποσπασματικά.