του Κώστα Εφήμερου

Μην μας παρεξηγείτε, θέλουμε οι έρευνές μας να αναπαράγονται και είμαστε υπέρμαχοι της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας για αυτό και στους όρους χρήσης μας επιτρέπουμε την αντιγραφή των θεμάτων μας με ξεκάθαρους και απλούς όρους.

Αυτό φαίνεται δεν το γνώριζε ο δημοσιογράφος Κυριάκος Πομηλορίδης του τηλεοπτικού καναλιού ΑΝΤ1 Κύπρου ο οποίος παρουσίασε ως δικό του το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ThePressProject για τις μεθοδεύσεις της ΕΚΤ στην υπόθεση της Κύπρου.

Ο δημοσιογράφος παρουσίασε ως δικό του επίτευγμα και την αποκάλυψη του εσωτερικού εγγράφου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κραδαίνοντας το έγγραφο στην κάμερα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι παρά την προσπάθεια απαλοιφής του λογότυπου του TPP στις σελίδες το αποτέλεσμα του γραφίστα δεν ήταν και πάρα πολύ καλό.

Ο καταπληκτικός ερευνητής Πομηλορίδης έκανε το ένα βήμα παραπάνω, διαβάζοντας λέξη-λέξη το ρεπορτάζ του Νικόλα Λεοντόπουλου.


Ο ΑΝΤ1 δεν ανέφερε σε κανένα σημείο του ρεπορτάζ ότι η αποκάλυψη έγινε από το ThePressProject.gr κάτι που δεν θα συνέβαινε φυσικά αν τη διαρροή είχε γίνει από το Reuters ή τη Guardian.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι όλα αυτά είναι γνωστά και ότι απλά αποδεικνύουν την κατάπτωση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εξηγούν την συνολικότερη απαξίωση των τηλεοπτικών δελτίων. Η αλήθεια όμως είναι ότι το ThePressProject είναι ένα μέσο που εξαρτάται απόλυτα από τους αναγνώστες του. Δεν δέχεται διαφημίσεις από τράπεζες και κράτος και εξαιτίας του ερευνητικού ρεπορτάζ δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει καθόλου χρήματα από διαφημίσεις πέραν των google ads.

Για να παραμείνουμε στον αέρα χρειαζόμαστε τα χρήματα που λαμβάνουμε από δωρεές ή από τα κλικ στις διαφημίσεις της google και άρα η αντιγραφή ενός ερευνητικού ρεπορτάζ δεν αποτελεί απλά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι και πραγματική κλοπή πιθανών εσόδων και φυσικά κλοπή πραγματικών χρημάτων αφού ο ΑΝΤ1 και ο κύριος Πομηλορίδης δεν συμμετείχαν στο κόστος της έρευνας.

Αρκετά. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε την πλήρη απαξίωση της δημοσιογραφίας με κολπάκια δημοτικού. Η έρευνα και η διάχυση της πληροφορίας δεν είναι καν λειτούργημα, είναι απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας. 

Υ.Γ. Φυσικά το ρεπορτάζ έπαιξε μόνο στον ΑΝΤ1 Κύπρου. Στην Ελλάδα δεν θα τολμούσε να το αναπαράγει κανείς (και δεν το έκανε) αφού περιέχει πολλές κακές λέξεις, όπως το «τράπεζα Πειραιώς»