Ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά, έγινε χθες στο Eurogroup, με κυρίαρχη όμως την καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, ότι «δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση χρημάτων χωρίς συνολική συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων αλλά και σημάδια εφαρμογής τους».
Η κυβέρνηση δια του Γ. Βαρουφάκη, εμφανίστηκε ανοιχτή σε νέες μεταρρυθμίσεις, καλωσόρισε τους θεσμούς σε Βρυξέλλες και Αθήνα, ενώ σήμερα πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να εξειδικευτούν πλέον τα μέτρα εκείνα που θα επιτρέψουν στη χώρα να πετάξει τη θηλειά της πιστωτικής ασφυξίας. 
 
Η αποτίμηση μάλιστα από κυβερνητικής πλευράς για όσα διαμείφθηκαν στο Eurogroup ήταν θετική, καθώς κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγω για “θετικό βήμα”.
Περιγράφοντας τα βήματα μέχρι την εκταμίευση των δόσεων ο επικεφαλής του συμβουλίου Οικονομικών σημείωσε ότι προέχει «να φτάσουμε σε συμφωνία για το σύνολο, τι δηλαδή περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει σε αυτούς τους τέσσερις μήνες» και μετά «να την εφαρμόσουμε».

Δηλαδή τα τεχνικά κλιμάκια να εξειδικεύσουν τις προτάσεις της Αθήνας, αυτές να επικυρωθούν από τους θεσμούς και να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο και από όσα κοινοβούλια κρατών-μελών απαιτούν κάτι τέτοιο.    

Η έναρξη των συζητήσεων με τους θεσμούς την Τετάρτη θα οδηγήσει στην εξειδίκευση ή τροποποίηση των προτάσεων της Αθήνας, ώστε να καταστούν αποτελεσματικές και να ικανοποιήσουν τους εταίρους, κάτι που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας επίλυσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.
 
Ο Γ.Βαρουφάκης σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει ακόμη δύο δέσμες των 7-8 μεταρρυθμίσεων, καθώς η πρώτη λίστα ήταν ενδεικτική. 
 
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις εκ μέρους των Σόιμπλε και Ντάισλεμπλουμ για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι έπεισε τους συνομιλητές του για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, για το οποίο υπογράμμισε ότι δεν έχει αρνητική δημοσιονομική επίπτωση.
 
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε βολές κατά του «κίτρινου Τύπου» για τη διαστρέβλωση δηλώσεών του, όπως για το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό. Η ΕΚΤ αναμένεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης να δώσει μια μικρή ανάσα, αυξάνοντας το όριο του ELA, αλλά σε κάθε περίπτωση οι δύο πλευρές πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.