Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 210.060, ανάμεσά τους 65.146 άμαχοι συμπεριλαμβανομένων 10.664 παιδιών, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκανε για την περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2011 και Φεβρουαρίου 2015.
 
Το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε όλη τη χώρα αναφέρει ότι στις τάξεις των μαχητών που έχουν χάσει τη ζωή τους πολεμώντας το καθεστώς του Μπασάρ Αλ ΄Ασαντ, 38.325 είναι σύροι αντάρτες και 24.989 ξένοι τζιχαντιστές.
 
Στο στρατόπεδο των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, 45.385 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, όπως και 29.943 πολιτοφύλακες των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας, 640 μέλη της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου και 2.502 σιίτες πολιτοφύλακες που έφθασαν στη Συρία από άλλες χώρες.
 
Ο απολογισμός “είναι σίγουρα μεγαλύτερος (…) λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων των οποίων η τύχη αγνοείται”, επισημαίνει προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να προστεθούν 20.000 κρατούμενοι στις συριακές φυλακές οι οποίοι θεωρούνται αγνοούμενοι.
 
Μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για βασανιστήρια και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες στις φυλακές αυτές.
 
Χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τζιχαντιστικές οργανώσεις, κυρίως το ΙΚ, που σπέρνει τον τρόμο στα εδάφη που ελέγχει.
 
Περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, εκ των οποίων τέσσερα εκατομμύρια έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.
 
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, το 60% των περίπου 23 εκατομμυρίων Σύρων πλήττονται από τη φτώχεια (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2014).
 
Τα τελευταία στοιχεία (Μαρτίου 2015) αναφέρουν ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τονίζει ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν καταφύγει στον Λίβανο, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Το ποσοστό είναι πιθανόν μεγαλύτερο, καθώς πολλοί Σύροι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του διεθνούς οργανισμού.
 
618.000 Σύροι είναι πρόσφυγες στην Ιορδανία, 225.000 στο Ιράκ και 137.000 στην Αίγυπτο.
 
Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, προβλήματα υγείας και αυξανόμενες εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες όπου φιλοξενούνται μέσα σε προσωρινές κατασκευές και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
 
Σύμφωνα με τη UNICEF, μεταξύ 2,1 και 2,4 εκατομμυρίων παιδιών δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας, σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου 2015.