της Νεφέλης Τσιάπου

Τρίτη εβδομάδα και ακόμα να συζητηθεί το νομοσχέδιο της ΕΡΤ στη Βουλή. Τη Δευτέρα που πέρασε επιτέλους κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. 
 

Βλέπουμε  μία άλλη ΕΡΤ μέσα από το νομοσχέδιο;  Φεύγει η ΝΕΡΙΤ και έρχεται μία καινούργια ΕΡΤ;
 
Το νέο νομοσχέδιο  μιλάει για ένα διάστημα ενός έτους όπου θα υπάρχει η μετάβαση, ένα «μεσοδιάστημα» , όπου το διοικητικό συμβούλιο που θα οριστεί θα πρέπει να διασαφηνίσει πολλά θέματα λειτουργίας της ΕΡΤ και να αποφασίσει ποιο είναι το γενικό πλαίσιο.
 
«Θα είναι μία συνέχεια της υπάρχουσας ραδιοτηλεόρασης αλλά με σημαντικές  προσπάθειες βελτίωσης του προγράμματος σιγά-σιγά» είπε σήμερα το απόγευμα στην εκπομπή του The Press Project Στο Κόκκινο, ο Νίκος Μιχαλίτσης.
 
Στους τηλεοπτικούς δέκτες το σήμα ΝΕΡΙΤ αντικαθίσταται από αυτό της ΕΡΤ (στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 6 του ν.4173/2013 όπου αναφέρεται η φράση «ΝΕΡΙΤ Α.Ε.», αντικαθίσταται ως «Ε.Ρ.Τ. Α.Ε»). 
 
 Το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στα 3 ευρώ μηνιαίως, αλλά μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Επικρατείας. Υπάρχει πάντως πρόβλεψη για εξαίρεση των καταναλωτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και καθορίζονται τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την εξαίρεση αυτών.
 
Αόριστο είναι έως τώρα το πόσους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς, πανελλαδικούς ή περιφερειακούς σταθμούς, μουσικά σύνολα και χορωδία, καθώς και διαδικτυακούς ιστότοπους θα έχει η ΕΡΤ Α.Ε.  Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο αυτή είναι αρμοδιότητα του νέου Δ.Σ.  που οριστεί στη νέα ΕΡΤ και θα εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο.
 
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι επανέρχονται οι αόριστου χρόνου συμβάσεις για όσους εργάζονταν στην ΕΡΤ έως τις 11 Ιουνίου 2013. Πάνω σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα μισθών, όπως μισθούς υπερημερίας, συμψηφισμούς με αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις κ.ά,, η απόφαση ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.
 
Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν συναφθεί με τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. εργαζομένων που δεν εμπίπτουν στην παράγραφο 1 του παρόντος παραμένουν σε ισχύ. 
 
Μ ’αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι της παλιάς ΕΡΤ θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους «αντιπάλους τους», τους εργαζόμενους της ΝΕΡΙΤ. «Δύσκολη η συνύπαρξη αφού θεωρούμε πως οι εργαζόμενοι που αποφάσισαν να εργαστούν στη ΝΕΡΙΤ έκαναν μία επιλογή ήττας»¨ είπε χαρακτηριστικά μία εκ των  εκπρόσωπων των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, στην ίδια εκπομπή Στο Κόκκινο  σήμερα το απόγευμα.
 
Βασική προτεραιότητα της νέας ΕΡΤ είναι να ανοίξει χωρίς να υπάρξει νέο μαύρο. Χαρακτηριστικά έχει οριστεί ως ημέρα «μηδέν» που θα γίνει η αλλαγή της ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ.
 
Μείζονος σημασίας είναι το σημείο του νομοσχεδίου που μιλάει για την αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος της ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές όπως: κατάργηση προνομίων, προκηρύξεις διαγωνισμών για ανάθεση έργου και κοινωνικός έλεγχος της ΕΡΤ. 
 
Βασικό θέμα που δεν υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο της ΕΡΤ είναι το εάν θα υπάρχει  χρηματοδότηση των ελληνικών ταινιών και γενικότερα κινηματογραφικών παραγωγών από τη νέα ΕΡΤ Α.Ε.