του Paul Mason
Αρχικά δημοσιεύτηκε στο blog του Channel 4

Αναλυτικά, η επιστολή Κοστέλο στην Αθήνα:

«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης χθες βράδυ, αναφέρατε πως σκοπεύετε να περάσετε από τη Βουλή αύριο, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Αντιλαμβανόμαστε επίσης πως άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη για τις δόσεις προς το δημόσιο, αναμένεται να έρθουν σύντομα στο κοινοβούλιο.

Θα συνιστούσαμε έντονα να λάβετε την κατάλληλη επίβλεψη πρώτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάφειας με την μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε σε ένα συγκροτημένο και ενιαίο πακέτο.

Το να ενεργήσετε διαφορετικά θα αποτελούσε μονομερή ενέργεια και αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».

Τι απαντά η κυβέρνηση

Σχετική ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο στη Βουλή η πρόεδρος κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι η εισαγωγή του για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη.
 
Αν η πλειοψηφία της Βουλής αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα, αυτό θα σημαίνει ότι η ψήφιση του στην Ολομέλεια θα γίνει το αργότερο το απόγευμα της Παρασκευής. Η οριστικοποίηση του προγράμματος αναμένεται τις επόμενες ώρες.

«Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων που θα γίνουν σήμερα – αύριο αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης παρεμβαίνοντας στη διεξαγόμενη συζήτηση του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και πρόσθεσε: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της υπουργού Θεανώς Φωτίου αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».