Eκτακτη σύνοδος του Εurogroup στις 27 Μαρτίου θα συγκληθεί για την εξέταση της χρηματοδότησης της Ελλάδας εάν μέχρι τότε η κυβέρνηση ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

Όπως ανέφερε το πρωί πηγή της Κομισιόν, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης μπορεί να αποφασίσουν την προσεχή Παρασκευή την αποδέσμευση μέρους των διαθέσιμων του ελληνικού προγράμματος που ανέρχονται συνολικά σε 7,2 δισ. ευρώ.

Προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση να υποβάλει, όπως δεσμεύθηκε τα ξημερώματα ο Πρωθυπουργός στην επταμερή διάσκεψη, κατάλογο με λεπτομερείς και κοστολογημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσες άμεσης εφαρμογής.

Την εκταμίευση, εν τω μεταξύ, του ποσού των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για το 2015 από την Κομισιόν ανήγγειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αποκρατικοποιήσεις, τράπεζες, ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις βάση προτάσεων του ΟΟΣΑ, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ και άλλες «εκκρεμότητες» του πλαισίου της 20ης Φεβρουαρίου επανέρχονται στο επίκεντρο, μετά την συνάντηση των 8 στις Βρυξέλλες.

Ο λόγος για τις αρχικές δεσμεύσεις που αναμενόταν να εξειδικευθούν με την δεύτερη και τρίτη λίστα μεταρρυθμίσεων που ποτέ δεν ήρθαν, με την πλευρά των δανειστών να ασκεί κριτική για χρονοκαθυστέρηση, και την Αθήνα να μιλά για ισχυρές πιέσεις αποκλίσεων από το πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν περιμένει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραδώσει τη νέα, λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων στην γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ όταν συναντηθούν στο Βερολίνο την Δευτέρα, δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
 
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, ούτε καν η Δευτέρα, στην οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί αυτή η λίστα μεταρρυθμίσεων. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει φυσικά να παρουσιαστούν σχετικά σύντομα», δήλωσε η Κρίστιαν Βιρτς σε συνέντευξη Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης την Παρασκευή.
 
Η εκπρόσωπος είπε ότι η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει η βάση των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους.

Το πλαίσιο συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου που εγκρίθηκε ως «επαρκές» για την 4μηνη παράταση  έχει πολλές «εκκρεμότητες» σε σχέση με την πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων που εστάλη στις 5 Μαρτίου (σ.σ. με δέσμευση για άλλες δύο λίστες μία εβδομάδα μετά…).
 
Μεταξύ των πεδίων της πρώτης συμφωνίας που αναμένονται, περιλαμβάνονται:
 
* Μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης. Μέτρα για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών. Εξάλειψη των «παραθύρων»  πρόωρων συνταξιοδοτήσεων συγκεντροποίηση  στα συνταξιοδοτικά ταμεία, κατάργηση στις χρεώσεις υπέρ τρίτων.
 
* Οι τράπεζες θα λειτουργούν στη βάση θεμιτών εμπορικών/τραπεζικών αρχών. Θα αντιμετωπιστούν τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια λαμβάνοντας υπόψη τη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάθε δυσμενή επίπτωση  στη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης. Εκσυγχρονισμός πτωχευτικού νόμου, αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων.
 
* Να μην οπισθογυρίσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με το νόμο. Αναθεώρηση  στις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά και επί της ουσίας.
 
* Άρση σε εμπόδια στον ανταγωνισμό σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Καλύτερη διαχείριση της γης με έμφαση σε χωροταξικό σχεδιασμό, χρήση γης, οριστικοποίηση ενός κατάλληλου Κτηματολογίου.
 
* Αγορά Εργασίας. Μεταρρυθμίσεις βάση της  βέλτιστης πρακτική της ΕΕ, με  τεχνογνωσία των ILO –  ΟΟΣΑ.  Σταδιακή εισαγωγή «έξυπνης» προσέγγισης στις συλλογικές συμβάσεις. Φιλοδοξία για εξορθολογισμό και, σε βάθος χρόνου, αύξηση κατώτατου μισθού.
 
* Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
 
* Αξιοπιστία των Στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ.
 
Επίσης, στην αρχική  συμφωνία περιλαμβάνονται και πεδία που «αγγίζονται» στην 1η λίστα της 5ης Μαρτίου, αλλά  χρήζουν – σύμφωνα με τους δανειστές – εξειδίκευσης και ενεργοποίησής τους μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων. 
 
Μεταξύ αυτών:
 
* Μεταρρύθμιση πολιτικής ΦΠΑ, διεύρυνση ορισμού φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής. Κατάργηση  φορολογικής αμνηστίας. Εξάλειψη σε φορολογικές εξαιρέσεις. Περιουσιολόγιο,
 
* Εθνικό Σχέδιο Κατά της Διαφθοράς, λαθρεμπόριο καυσίμων και των προϊόντων καπνού κλπ
 
* Ενίσχυση Γενικού Γραμματέα  Δημοσίων Εσόδων –  αύξηση ελέγχων
 
* Έλεγχος δαπανών, αναθεώρηση των δαπανών για μη μισθολογικά επιδόματα σε όλο τον δημόσιο τομέα.
 
* Εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων. Τροποποιήσεις στον Νόμο για τη Σύνταξη του Προϋπολογισμού. Ενεργοποίηση του υπάρχοντος Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Εφόσον το Eurogroup εγκρίνει τη λίστα, αναμένεται να αποδεσμευθεί τμήμα της τελευταίας δόσης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Αν και το ποσό δεν έχει προσδιοριστεί, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 1 δισ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ. 
 
Στη λίστα δεν θα υπάρχουν υφεσιακά μέτρα (όπως αύξηση του ΦΠΑ ή νέες περικοπές), θα αναφέρονται πιο συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν και χρονοδιαγράμματα.
 
Εν συνεχεία, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίων -κι όχι ενός πολυνομοσχεδίου-, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Παράλληλα, ο Γ.Σακελλαρίδης ανέφερε ότι εντός της ημέρας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να ανακοινώσει πρόγραμμα της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
 
Κατά τις πληροφορίες, οι πόροι του προγράμματος αυτού θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθεί άμεσα.

(με πληροφορίες από capital.gr, naftemporiki.gr, in.gr)