Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι η Eurocopter , η μονάδα ελικοπτέρων της Airbus, φέρεται να έχει πληρώσει 41 εκατ. ευρώ σε δωροδοκίες σε Έλληνες αξιωματούχους για να πουλήσει 20 ελικόπτερα NH-90. 
 
Οι γερμανικοί αμυντικοί όμιλοι Rheinmetall, STN και Atlas Elektronik επίσης κατηγορούνται ότι έχουν καταβάλει συνολικά 62 εκατ. ευρώ σε δωροδοκίες για συμβάσεις υποβρυχίων, αναφέρει η Bild. 
 
Η πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε στο Reuters, ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να λάβει περίπου 100 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από αυτές τις εταιρείες ως μέρος μίας έρευνας που περιλαμβάνει άλλες υποθέσεις. 
 
«Είναι μία σειρά υποθέσεων, όχι μόνο γερμανικές αλλά κυρίως γερμανικές, και η Ελλάδα ευελπιστεί ότι μπορεί να λάβει 500-800 εκατ. ευρώ» δήλωσε η πηγή. «Κάθε εταιρεία που θα καταδικαστεί (για δωροδοκία) και θέλει να συνεχίσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να έρθει σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό» δήλωσε η ίδια πηγή. 
 
Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το Reuters, έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά σε εξοπλισμό και έχει μειώσει τα σχετικά κονδύλια κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, εν μέρει για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που οδηγήσει σε πακέτα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ συνολικού ύψους 240 δις. ευρώ το 2010 και το 2012.
 
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία έχουν επιδεινωθεί καθώς η Αθήνα προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της διάσωσής της και το Βερολίνο φοβάται ότι θα αθετήσει προηγούμενες συμφωνηθείσες οικονομικές υποσχέσεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επίσης κατηγορήσει το Βερολίνο για χρήση νομικών τεχνασμάτων για την αποφυγή της καταβολής επανορθώσεων για την ναζιστική κατοχή. 
 
Η Ελλάδα δήλωσε πέρυσι ότι θα αναθεωρήσει τις εξοπλιστικές προμήθειες για να καταστήσει τη διαδικασία πιο διαφανή. 
 
Εκπρόσωπος της Airbus γα τα ελικόπτερα, αρνήθηκε να σχολιάσει ανέφερε το Reuters, ωστόσο η εταιρεία με ανακοίνωσή που εξέδωσε αργότερα, απορρίπτει τους ισχυρισμούς των γερμανικών ΜΜΕ περί δωροδοκίας. 
 
“Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και βλάπτουν τη φήμη της Aibus Helicopters” τονίζει η εταιρεία. 
 
Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος της Rheinmetall δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει γνώση για μία νέα έρευνα.  
 
Τον Δεκέμβριο, η θυγατρική της, Rheinmetall Defence Electronics πλήρωσε 37 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για να τερματίσει μία ποινική έρευνα στη Γερμανία ως ύποπτη για δωροδοκία σε ελληνικές εξοπλιστικές συμφωνίες. 
 
Κανείς στην Atlas Elektronik δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο. Η STN είχε εξαγοραστεί από την Rheinmetall το 2003 και διαχωρίστηκε σε δύο εταιρείες.