του Κώστα Εφήμερου

Μετά την εκβιαστική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου την οποία είχε αποκαλύψει το TPP ξεκίνησε το έργο των τεχνοκρατών για την παράταση της δανειακής σύμβασης όπως συμφωνήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Σήμερα μιλώντας με κυβερνητικές πηγές -που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους- μάθαμε και το παρασκήνιο των επόμενων ωρών, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το κουβάρι των εξελίξεων άρχισε να ξετυλίγεται χθες με την παραίτηση του Χρήστου Σκλαβούνη από την προεδρεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η παραίτησή φαίνεται ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση όταν διαπιστώθηκε ότι κατά την επιστροφή των 10.9 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΤΧΣ στον μηχανισμό στήριξης EFSF επιστράφηκε και 1,2 δις το οποίο ουσιαστικά έπρεπε να παραμείνει στην Ελλάδα, αφού το ΤΧΣ είχε καλύψει έως αυτό το ποσό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από άλλα κεφάλαια και όχι από ομόλογα του EFSF. Με απλά λόγια φαίνεται η Ελλάδα να επέστρεψε χρήματα που δεν είχε πάρει από την Ευρώπη.

Κύκλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η επιστροφή έγινε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί ο υπουργός Οικονομικών, κάτι που φαίνεται ότι δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.

Σήμερα αρκετά ΜΜΕ, κυρίως προσκείμενα στη δεξιά, παρουσιάζουν ως αποκάλυψη (και μάλιστα αποκλειστική) την δανειακή σύμβαση που υποτίθεται ότι υπέγραψε ο Βαρουφάκης στα τέλη του Φεβρουαρίου. Τα έγγραφα αυτά (εδώ και εδώ) χρησιμοποίησε και η Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να καταθέσει επίσημο ερώτημα στη βουλή ζητώντας να μάθει τι υπέγραψε η Ελλάδα και πότε θα ενημερωθούν οι υπόλοιποι βουλευτές.

Αξίζει πριν συνεχίσουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα αποκλειστικά έγγραφα που φαίνεται να απέκτησαν μετά από έρευνα τα ελληνικά ΜΜΕ (βάζουν και υδατογραφήματα πάνω τους) είναι αναρτημένα ήδη εδώ και ένα μήνα στις επίσημες ιστοσελίδες του EFSF και του ESM. Δεν είναι καθόλου νέα και έχουν δημοσιευτεί από εκατοντάδες ιστοσελίδες (ανάμεσά τους και το TPP) εκείνες τις κρίσιμες ημέρες.

Ποια είναι όμως η διαφορά; Ενώ το Βήμα είχε δημοσιεύσει πρώτο ένα draft της δανειακής Σύμβασης ήδη από τις 23 Φεβρουαρίου κάποιος παρατήρησε ότι στο αρχείο που είναι αναρτημένο στον EFSF υπάρχει στο τέλος και σελίδα για την υπογραφή των μερών της συμφωνίας. Ανάμεσα στους φερόμενους ως υπογράφοντες υπάρχει και το όνομα του Γιάννη Βαρουφάκη. Το αναρτημένο έγγραφο δεν φέρει υπογραφές (κάτι που το επισημαίνουν όλοι) αλλά ωστόσο θεωρήθηκε ισχυρότατη ένδειξη ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει υπογράψει ουσιαστικά την παράταση του μνημονίου.

Η αλήθεια όμως όπως μαθαίνουμε είναι διαφορετική και για αυτό η κυβέρνηση απάντησε πριν από λίγο ότι θα φέρει στη Βουλή την υπογραφή του Βαρουφάκη για να δουν όλοι σε τι κείμενο βρίσκεται.

Ένα ακόμα πολύ δύσκολο βράδυ για την κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το έγγραφο παράτασης της δανειακής σύμβασης (και του μνημονίου κατ’ επέκταση) που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του EFSF δεν στάλθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρα. Η Τρόικα θεωρούσε ότι βάσει της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου θα έπρεπε να υπογραφεί εκ νέου η προηγούμενη δανειακή σύμβαση και οι Στουρνάρας και Σακελλαρίου δεν είχαν κανένα πρόβλημα αλλά ο Βαρουφάκης αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του.

Ακολούθησαν αρκετές ώρες επικοινωνίας που άφηναν πιθανό το σενάριο της ρήξης με την Τρόικα και τελικά αποφασίστηκε να υπογραφεί ένα αίτημα που ουσιαστικά θα περιείχε την ημερομηνία παράτασης της προηγούμενης δανειακής σύμβασης. Αυτό το έγγραφο όμως έπρεπε  να υπογραφεί από έναν ακόμα Έλληνα αξιωματούχο  ο οποίος αρνήθηκε με τη σειρά του να συναινέσει.

Σε αυτόν το δεύτερο γύρο πιέσεων -που οι πληροφορίες μας λένε ότι έφτασαν στα όρια μιας δεύτερη ρήξης αφού ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ή την υπογραφή του ή την παραίτησή του– η λύση ήρθε από έναν άνθρωπο που μέχρι τότε ήταν ένας απλός πολίτης και σήμερα κατέχει την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Έτσι το έγγραφο που αναρτήθηκε από τον EFSF σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους δεν φέρει τις υπογραφές που αναφέρει στην 11η σελίδα.