Νέα αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη εξαπέλυσαν μαχητικά αεροσκάφη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, μετά την έναρξη κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας μιας στρατιωτικής επιχείρησης που έχει στόχο να αναχαιτίσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν την στρατιωτική βάση Αλ Τάρικ, που βρίσκεται κοντά στην Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Σαναά και το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης εναντίον αποθηκών όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Μαλάχιζ στην επαρχία Σαάντα, προπύργιο των Χούτι κοντά στη μεθόριο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ακόμη επλήγη το αεροδρόμιο της Σαάντα, του προπυργίου των Χούδι στο βορρά, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τις ίδιες πηγές.

Η στρατιωτική επέμβαση ξεκίνησε μετά από αίτημα του ανατραπέντος προέδρου της Υεμένης, Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι.

 
Ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών καταδίκασε την επέμβαση. Ακολούθησε η Χεζμπολάχ καθώς και οι κυβερνήσεις Συρίας και Ιράκ.
 

Εγκληματική, άδικη και απρόκλητη χαρακτήρισε την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας «εναντίον του λαού της Υεμένης» ο ηγέτης των φιλοϊρανών σιιτών ανταρτών Χούδι.

Η Σαουδική Αραβία, σε συμμαχία με άλλες οκτώ σουνιτικές ισλαμικές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με τη στήριξη του Πακιστάν και της Τουρκίας, άρχισε τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος κατά των ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταλάβει με πραξικόπημα την εξουσία στην Υεμένη.

Την επιχείρηση ζήτησε η αποπεμφθείσα κοσμική κυβέρνηση της χώρας.
Τους Χούδι στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία και η λιβανική Χεζμπολάχ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σαουδική Αραβία έχει αναπτύξει 100 μαχητικά, 150.000 στρατιώτες και ναυτικές μονάδες. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την υποστήριξη του στην εκστρατεία εναντίον των Χούδι.
Το γραφείο του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ γνωστοποίησε σήμερα ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Σαουδικής Αραβίας θα «προκαλέσει τη σθεναρή αντίδραση» του Ισλαμαμπάντ.
 
Ο Σαρίφ προήδρευσε μια «σύσκεψης (με τη συμμετοχή) υψηλόβαθμων αξιωματούχων» κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις στενές και αδελφικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα άλλα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου.
 
«Η σύσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε απειλή σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Σαουδικής Αραβίας θα προκαλέσει τη σθεναρή απάντηση του Πακιστάν» υπογράμμισε το γραφείο του Σαρίφ.
 
Το Πακιστάν θα στείλει μια αντιπροσωπεία, περιλαμβανομένων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, στη Σαουδική Αραβία αύριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
 
Το Ισλαμαμπάντ εξετάζει παράλληλα το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας να στείλει στρατεύματα στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.
Οι πρώτες επιδρομές έπληξαν τις θέσεις της σιιτικής οργάνωσης στη Σαναά, μεταξύ των οποίων το αεροδρόμιο και το πολιτικό της αρχηγείο. Επλήγησαν επίσης στρατιωτικές βάσεις που ελέγχουν δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ. Ο τελευταίος ανετράπη το 2011 και από τότε στηρίζει τους αντάρτες, καθώς προελαύνουν στη φτωχή αυτή χώρα των 24 εκατομμυρίων κατοίκων.
 
Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, στις επιχειρήσεις συμμετέχουν δέκα χώρες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες τις στηρίζουν στο επίπεδο του εφοδιασμού και της αντικατασκοπίας.
 
Το 2013, οι Χούδι αποφάσισαν να ξεκινήσουν από το οχυρό τους στον Βορρά και να κινηθούν προς Νότο. Κατέλαβαν τελικά τη Σαναά τον Σεπτέμβριο του 2014. Τον περασμένο μήνα, ο Χάντι έφυγε από τη Σαναά για το Άντεν, ένα λιμάνι που ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Νότιας Υεμένης. Πριν από λίγες ημέρες ζήτησε από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου να επέμβει στη χώρα. Η Σαουδική Αραβία ανταποκρίθηκε. Ο κίνδυνος είναι τώρα η Υεμένη να ακολουθήσει το «σενάριο Ιράκ-Λιβύη-Συρία».
 
Οι Χούδι υποστηρίζονται από το Ιράν, μια σιιτική δύναμη, με το οποίο η Σαουδική Αραβία, που είναι σουνιτική, ανταγωνίζεται για την περιφερειακή ηγεμονία. Μια επέμβαση, λοιπόν, της οποίας ηγούνται Σουνίτες μπορεί να αυξήσει τις θρησκευτικές αντιπαραθέσεις τόσο στην Υεμένη – όπου οι διαφορές μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών δεν σήμαιναν μέχρι πρόσφατα και πολλά πράγματα – όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

 
Στην Υεμένη δρα τόσο η «αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο», η πιο φονική πτέρυγα της αλ Κάιντα, όσο και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε δύο τζαμιά της Σαναά, την 20ή Μαρτίου, όπου σκοτώθηκαν 140 άτομα.
 
Οι αεροπορικές επιδρομές αποκαλύπτουν ήδη τις διαιρέσεις που προκαλεί η άνοδος των Χούδι. Στον Νότο και στις κεντρικές περιοχές της Υεμένης, όπου ζουν κυρίως σουνιτικοί πληθυσμοί, οι κάτοικοι πανηγυρίζουν για την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, καθώς ελπίζουν ότι θα ανακόψει την προέλαση των Χούτι στο Μαρίμπ, της κεντρικής Υεμένης, και στο Άντεν.

Οι οργανώσεις που αντιτίθενται στους Χούδι δεν ενδιαφέρονται τόσο για την επιστροφή του Χάντι – ενός ανθρώπου που εγκατέλειψε πριν από έξι μήνες την πρωτεύουσα χωρίς να δώσει καμιά μάχη – όσο για την ανακοπή της προέλασης των ανταρτών.

 
Στον Βορρά, πάλι, είναι πολλοί εκείνοι που ανησυχούν για τους βομβαρδισμούς, καθώς φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε επέκταση των μαχών. Πολλοί πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα διστάσει να διαλύσει την Υεμένη προκειμένου να νικήσει τους εχθρούς της.
 
Για τους Χούδι, οι σαουδαραβικοί βομβαρδισμοί ενισχύουν το επιχείρημά τους ότι ο Χάντι ήταν όργανο ξένων δυνάμεων.
 
Σε κάθε περίπτωση, η εκστρατεία των Σαουδαράβων δεν θα είναι εύκολη. Οι Χούτι έχουν γίνει μια αξιόμαχη αντάρτικη δύναμη ύστερα από δέκα χρόνια πολέμου εναντίον του Σάλεχ και της Σαουδικής Αραβίας. Με την υποστήριξη τώρα των πιστών στον Σάλεχ, μπορεί να αποδειχθούν ένας σκληρός αντίπαλος.