Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ενώ αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.
 
Τα μέτρα αναμένεται να εξεταστούν από το Brussels Group, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει σήμερα, Παρασκευή. Η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει στη συζήτηση είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα.
 
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει πρώτα το EuroWorking Group και στη συνέχεια το Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη.
 
Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λεπτομέρειες για τη λίστα μεταρρυθμίσεων, την οποία η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ώς τη Δευτέρα, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε.

 
«Δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη πληροφορία που να μας παρουσιάστηκε» δήλωσε η Κότε.
 
Πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συγκληθεί αμέσως μόλις παρουσιαστούν τα έγγραφα με τις προτάσεις, αλλά ακόμη δεν έχει έρθει αυτή η ώρα, είπε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση προχωράει «βήμα – βήμα».
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
 
«Εάν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία», τόνισε ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στο Focus που θα δημοσιευθεί αύριο.
 
Ο ίδιος τόνισε πως αν και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εμφανίζουν ένα καλό πρόσωπο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.
 
«Φαίνεται σαν οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών να έχουν την εντύπωση ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί μια λύση. Αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο πια», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό.

Την πεποίθησή του, εν τω μεταξύ, ότι τελικά η Ελλάδα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία, μία έντιμη συμφωνία. Αποκρυπτογραφώντας όλα όσα συνέβησαν σε όλα τα επίπεδα και δημοσίως και μη δημοσίως και στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, που έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό το γίγνεσθαι, πιστεύω ότι έχουν λάβει και αυτοί τις αποφάσεις, στα όρια του να υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στοιχειωδώς να εκσυγχρονίζεται και να προχωράει» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Βούτσης κατηγόρησε τους δανειστές για μονομερείς ενέργειες, λέγοντας πως η κυβέρνηση «μονομερώς πληρώνει μέχρι το τελευταίο ευρώ κάθε απόδοση των fund που δεν είχαν μπει στο PSI του κ. Βενιζέλου, τη στιγμή που μονομερώς δεν μας δίνονται “ενέσεις” ρευστότητας από υπεσχημένα».