Ο εν λόγω κοινοτικός παράγοντας μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν υπέβαλε μια λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή, απλώς ανέπτυξε μέσα στο Σαββατοκύριακο κάποιες ιδέες. Οι συζητήσεις από την Παρασκευή ως την Κυριακή αποσκοπούσαν στο να βοηθούσαν τους Έλληνες να ετοιμάσουν την εν λόγω λίστα ώστε να σταλεί τη Δευτέρα».
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ανυπομονούμε να λάβουμε κάτι τη Δευτέρα».
 
Πάντως σύμφωνα με το δημοσίευμα με την σημερινή της μορφή η «λίστα» δεν παρέχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ώστε να κερδίσει την έγκριση των δανειστών.
 
«Στερούνται λεπτομερειών και απαιτείται τεχνική επεξεργασία ώστε να μετατραπεί σε κάτι επαρκώς ολοκληρωμένο και αξιόπιστο για να παρουσιαστεί στο Eurogroup», ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος.
Για «ερασιτεχνισμούς» που καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και «θεσμών¬ κάνουν λόγο και άλλες διαρροές εκ Βρυξελλών επισημαίνοντας πως ουσιαστικά η συζήτηση των μέτρων που προτείνει η Ελλάδα θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα, επί ελληνικού εδάφους.
 
Ενδεικτικά αναφέρουν πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα παρουσίασε το Σαββατοκύριακο στους εκπροσώπους των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στις Βρυξέλλες μέτρα που δεν είχαν αξιολογηθεί από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των ελληνικών προτάσεων να μην γίνει εξαρχής αποδεκτό, λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης.

Από το Μαξίμου πάντως σημειώνεται ότι, βάσει της λίστας που εστάλη, ο στόχος της κυβέρνησης για το τρέχον έτος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και ρυθμού ανάπτυξης 1,4%, χωρίς να συνυπολογίζονται τα 2 δισ. ευρώ του πακέτου Juncker. 
 
Οι διαφωνίες με τους δανειστές εστιάζονται κατά πληροφορίες στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση επιμένει στην “κόκκινη” γραμμή της μη απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, καθώς και στην διατήρηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Παράλληλα δημοσίευμα της WSJ, το οποίο επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους, σημειώνει ότι «η Ελλάδα είπε στους δανειστές ότι αναμένει να εισπράξει τουλάχιστον 500 εκατ. από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ», ενώ άλλο δημοσίευμα του Dow Jones Newswires και της Wall Street Journal, τα οποία επικαλούνται κοινοτικούς αξιωματούχους σημειώνουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης «δεν είναι λεπτομερείς» παρά «το κάλο κλίμα στο Brussels group». Αυτό σημαίνει, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να καλύψει από δικές της πηγές τις χρηματοδοτικές της ανάγκες το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. Κατά πάσα πιθανότητα αν υπάρξει συμφωνία οι 19 ΥΠΟΙΚ θα συνεδριάσουν μετά το Πάσχα των Καθολικών, την ερχόμενη Κυριακή.

Προβοκάρει η FAZ
 

 
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που επικαλείται διαπραγματευτικούς κύκλους, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμη τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες. «Μπορεί το βράδυ της Παρασκευής εκπρόσωποι της Αθήνας και των δανειστών να είχαν την πρώτη συνάντηση, ωστόσο εκεί συζητήθηκαν μόνον διαδικαστικά ζητήματα. Στη συνέχεια το κλίμα χαρακτηρίστηκε ‘νηφάλιο’. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ταμείου ESM διαμαρτύρονται για την κακή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων».
 
Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ακυρώθηκαν επανειλημμένως συνεδριάσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα. «Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είχαν πρόσβαση σε ελληνικά υπουργεία, μολονότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στην καγκελάριο Μέρκελ μόλις την περασμένη Δευτέρα. Εκπρόσωπος των δανειστών έκανε λόγο στην FAS για μέρες νευρικότητας».
 
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στη μία το μεσημέρι του Σαββάτου και πρόκειται να διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο. «Η λίστα πρόκειται να συνταχθεί τώρα από κοινού, όπως λέγεται. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, για την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, η οποία προετοιμάζει πάντα τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών. Σε περίπτωση που κατατεθεί λίστα μέχρι την Τετάρτη, τότε οι υπ. Οικονομικών θα μπορούσαν να συναντηθούν εκτάκτως μετά το Πάσχα. Στο χρόνο που μεσολαβεί, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή ορισμένες συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις».
 
Σύμφωνα με την FAS, σε περίπτωση που οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν επί της λίστας και διαπιστώσουν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων, τότε μπορεί να εκταμιευτεί η τελευταία δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ.