Τα πλήρη ευρήματά της έκθεσης θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα συζητηθούν την 1η Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα σε εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από τη SOMO σε συνεργασία με το ThePressProject και με την υποστήριξη των Ινστιτούτων Νίκος Πουλαντζάς και το ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 1η Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του 984 στην «Τεχνόπολη» στο γκάζι – Πειραιώς 100, Γκάζι.

Το πάνελ της παρουσίασης περιλαμβάνει τους:

  • Eva Joly, Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους / European Free Alliance και αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Tax Rulings.
  • Χάρης Γολέμης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
  • Νικόλας Λεοντόπουλος, δημοσιογράφος ThePressProject
  • Μαρία Καδόγλου, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
  • Katrin McGauran, συγγραφέας της έκθεσης και επικεφαλής ερευνήτρια της SOMO


Η έκθεση με τον τίτλο «Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός» (“Fool’s Gold”) περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους η καναδική πολυεθνική Eldorado Gold φοροαποφεύγει στην Ελλάδα με τη χρήση εταιρειών-θυρίδων στην Ολλανδία και τελικό προορισμό των κερδών σε οφσόρ στα νησιά Μπαρμπέιντος.

Επιπλέον η έκθεση παρουσιάζει ανησυχητικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της δράσης της εταιρείας που έχουν κόστος σε περιβαλλοντικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος η έκθεση της SOMO αναλύει βάσει στατιστικών δεδομένων πώς η Ολλανδία αποτελεί μαζί με το Λουξεμβούργο τους δύο πιο δημοφιλείς φορολογικούς παραδείσους μέσω των οποίων πολλές εταιρείες, ελληνικών και ξένων συμφερόντων, γλιτώνουν φόρους στη χώρα μας.

Η Eldorado Gold φοροαποφεύγει

Η Eldorado Gold χρησιμοποιεί Ολλανδικές εταιρείες-θυρίδες προκειμένου να αποφύγει την καταβολή φόρων στη χώρα μας παρότι οι θυγατρικές αυτές εταιρείες δεν έχουν καμιά πραγματική δραστηριότητα στην Ολλανδία. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Eldorado Gold έχει δημιουργήσει μια δανειακή δομή χρηματοδότησης που μεταφέρει τις πληρωμές των τόκων από την ελληνική θυγατρική Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. μέσω ολλανδικών εταιρειών-θυρίδων σε offshore στα νησιά Μπαρμπάντος προκειμένου τα ποσά αυτά να είναι αφορολόγητα. Αν αυτή η δομή παραμείνει σε λειτουργία αναμένεται τα επόμενα χρόνια τα έσοδα από τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα να μειωθούν σημαντικά, ειδικά αν η αποφυγή των φόρων εισοδήματος εφαρμοστεί σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές φοροαποφυγής που χρησιμοποιούν ευρέως οι εταιρείες στον εξορυκτικό τομέα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ολλανδία έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, από τη μια επιβάλλουν σκληρά μέτρα λιτότητας με καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα και από την άλλη διευκολύνουν ενεργά τη φοροποφυγή που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο» λέει η ερευνήτρια της SOMO και εκ των συντακτών της έκθεσης, Katrin McGauran.

Ολλανδία και Λουξεμβούργο οι «αγωγοί» της διαρροής εσόδων

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η υπόθεση της Eldorado Gold δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο αποτελούν χώρες «αγωγούς» για τις ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα. Η έκθεση δείχνει ότι το ποσοστό των άμεσων επενδύσεων από την Ολλανδία στην Ελλάδα που διεξάγεται μέσω εταιρειών-θυρίδων ξεπερνάει το εντυπωσιακό 80%, κάτι που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό παρά τις πολλές συζητήσεις που γίνονται για τα αίτια του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια της SOMO, Indra Romgens, η «κατάχρηση του φορολογικού συστήματος από τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ο διαμεσολαβητικός ρόλος που παίζει το δικανικό σύστημα της Ε.Ε. στα φορολογικά καθεστώτα των κρατών μελών πρέπει πλέον να ελεγχθεί συστηματικά από την ειδική επιτροπή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα Tax Rulings».
 
Απειλείται το περιβάλλον, απειλούνται ζωές

Η έκθεση παρουσιάζει επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την αναμενόμενη περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί από τον λάκκο εξόρυξης σύμφωνα με τα σχέδια εξόρυξης χρυσού της Eldorado Gold και ο οποίος έχει μέγεθος ίσος με 250 γήπεδα ποδοσφαίρου. Τα ορυχεία θα καταστρέψουν το παρθένο δάσος της Χαλκιδικής και η τοπική κοινωνία φοβάται ότι τα ορυχεία θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων εξαιτίας της ρύπνασης του περιβάλλοντος. Εκτός από τις ανησυχίες για την υγεία  η ανάπτυξη του ορυχείου θα εξαφανίσει τις θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού, στην μικρή κλίμακας γεωργία, στη δασοκομία και στην αλιεία. Οι διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας έχουν κατασταλεί βίαια από την αστυνομία και έχουν ποινικοποιηθεί από το ελληνικό κράτος. Η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες της σχετικά με τον τρόπο δράσης της αστυνομίας και έχει ζητήσει από την ελληνική πολιτεία να διεξάγει έρευνες. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριξε τα σχέδια εξόρυξης της εταιρείας, η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αναθεωρήσει τη σύμβαση με την Eldorado Gold.

«Στο πλαίσιο της επανεξέτασης της σύμβασης εξόρυξης για την οποία έχει δεσμευτεί η παρούσα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει μια ανάλυση κόστους-οφέλους που θα συνεκτιμήσει την επιθετική δομή του φορολογικού σχεδιασμού της εταιρείας και τη νομιμότητά του και όχι μόνο ποσοτικά τα φορολογικά έσοδα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, την απώλεια θέσεων εργασίας που θα προκληθούν από τη δραστηριότητά της» προσθέτει η Katrin. «Η ολλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να τερματίσει την δημοσιονομική στήριξη στην Eldorado Gold και να αναμορφώσει ριζικά το φορολογικό της σύστημα».