Τη συστράτευση της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις αλλά και τη στήριξή της στο νομοθετικό έργο που θα προωθηθεί ζήτησε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας παράλληλα τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.
 
“Θα στηρίξετε αυτή την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική για να μπει τέλος στην λιτότητα ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου;” ρώτησε ο κ. Τσίπρας, ενώ ζήτησε επίσης από την αντιπολίτευση να αποφασίσει αν η κυβέρνηση έχει ήδη συνθηκολογήσει και υπογράψει μνημόνια ή οδηγεί τη χώρα στα βράχια “γιατί να ισχύουν και τα δύο δεν γίνεται”.
«Αυτό το γνωρίζουν όλοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, γι'αυτό η κυβέρνηση δέχεται ανηλεή πόλεμο» είπε και διαμήνυσε: «Δεν υποχωρούμε στους εκβιασμούς». Τόνισε ότι οι πολίτες στηρίζουν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση και έθεσε ευθέως το δίλημμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν θα στηρίξουν την εθνική προσπάθεια ή όχι.
 
Στη διάρκεια της συζήτησης, και απαντώντας στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και κυρίως στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στις βολές που εξαπέλυσαν εναντίον του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Εσείς ξέρετε μόνο ρήξη ή κολοτούμπα· για μας δεν είναι έτσι» και υπογράμμισε: «Δεν συζητάμε νέο μνημόνιο, είναι κόκκινη γραμμή. Σας καλώ να υιοθετήσετε την εθνική κόκκινη γραμμή».
 
Στέλνοντας μήνυμα προς το εξωτερικό, δε, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πηγαίνει στη διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές που ορίζονται από τη λαϊκή εντολή και τη λαϊκή στήριξη που έχει η κυβέρνηση και πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει από αυτές.
 
Διατυπώνοντας τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής του στη διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί υφεσιακά μέτρα και μέτρα λιτότητας, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Δεν υποχωρούμε όσους εκβιασμούς ή πιέσεις κι αν δεχθούμε» ξεκαθάρισε.
 
Κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή, δε, επισήμανε: «Το καινούριο έχει ήδη γεννηθεί, αλλά δυσκολεύεται να στεριώσει, γιατί το παλιό παλεύει με νύχια και με δόντια για να αποτύχει το νέο» και διαμήνυσε: «Αν αποτύχουμε εμείς, δεν θα επιστρέψετε εσείς, θα έρθουν άλλες δυνάμεις. Γι'αυτό συνταχθείτε, ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για τη χώρα και το λαό».
 
Από τη μεριά του, ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι “έκτακτη ενημέρωση στη Βουλή φανερώνει αδιέξοδο ή πανικό”.
 
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξανέμισε τα πλεονάσματα και οδήγησε σε μείωση των εσόδων. Ο ίδιος είπε πως η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τη Βουλή για τη συμφωνία της 20/2 για επέκταση της δανειακής σύμβασης επειδή φοβάται την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απάντηση στο δίλημμα που κατά τον ίδιο είναι “αλλαγές – μεταρρυθμίσεις και Ευρώπη ή έξοδος και εθνική τραγωδία”. Στη δευτερολογία του κάλεσε τον πρωθυπουργό να μιλήσει “για τη δική του ταμπακιέρα και όχι για αυτά που έκανε ή δεν έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ”.
 
Για κοινή γραμμή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του μνημονίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έφερε νόμο για κατάργηση μνημονίου αλλά συμφώνησε και επέκταση. Πρόσθεσε πως στη Βουλή δεν έγινε ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση αλλά επανάληψη των συνθημάτων και τίποτε παραπάνω και χαρακτήρισε τη συζήτηση “παρωδία”.
 
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι κάθε κοινοβουλευτική συζήτηση “ακόμη και η σημερινή “κολοβή διαδικασία”” όπως είπε, είναι καλοδεχούμενη. “Βοηθά να συνειδητοποιήσετε το πόσο ρηχά είναι τα επικοινωνιακά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης”, είπε. Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι κρύβει το κείμενο της παράτασης για να μη φανεί ότι πήραν μέσα από τα χέρια της τα 11 δισ. ευρώ.