Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των πιστωτών της Ελλάδας, μετά και την επιστροφή στην Αθήνα της ελληνικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στο Brussels Group, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μαξίμου, εν όψει και της τηλεδιάσκεψης αύριο, Τετάρτη, το απόγευμα (γύρω στις 16:00) του EuroWοrking Group, όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Τον πρωθυπουργό ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουράκης, ενώ από το Μαξίμου «πέρασαν» κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στο Brussels group σήμερα στην Αθήνα και την αυριανή αναχώρηση των τεχνικών κλιμακίων των τριών θεσμών για το Πάσχα των Καθολικών, κλείνει ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Βρυξελλών για τη μεταρρυθμιστική λίστα.
 
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, οι συζητήσεις στο Brussels Group δεν κατέληξαν στον «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων», που αποτελεί την προϋπόθεση για την σύγκληση του Eurogroup.

Αύριο θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Euroworking group προκειμένου να γίνει μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά προσδοκά μία πολιτική απόφαση (κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς να συνεδριάσει το Eurogroup) η οποία θα συνοδεύεται από την εκταμίευση ποσού το οποίο μπορεί να καλύψει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου ύψους 448 εκατ. ευρώ.
 
Σε ό,τι αφορά πάντως το πού βρισκόμαστε και πότε θα ανοίξει ο δρόμος για εκταμίευση κεφαλαίων της ευρωβοήθειας η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να εμφανίζεται πιο αισιόδοξη από τις συγκρατημένες Βρυξέλλες.
 
Ενδεικτικό ότι η Αθήνα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Βρυξέλλες κρατούν «μικρό καλάθι» δίνοντας την αίσθηση ότι ακόμη απομένει αρκετός δρόμος.
 
Δεν λειπουν δε και οι παρατηρήσεις από κοινοτικούς αξιωματούχους που μιλούν για μικρή πρόοδο κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και για υπουργεία που αρνούνται ακόμη να συνεργαστούν σωστά με τα τεχνικά κλιμάκια και να δώσουν τα στοιχεία που τους ζητούν. 
Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις κυβερνητικούς αξιωματούχους μετέδωσε ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.
 
 “Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την Ελλάδα”, επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο στο Βερολίνο, τονίζοντας πως η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, παρά το περιθώριο ελιγμών που υπάρχει.
 
“Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα παρά να παραμείνει κομμάτι της ευρωπαικής ζωής , δήλωσε από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.