Προτού γίνει πρωθυπουργός το περασμένο φθινόπωρο, ο Μανουέλ Βαλς είχε φτάσει να πει ότι η λέξη «Σοσιαλιστής» δεν έχει πλέον νόημα. «Ο Σοσιαλισμός ήταν μια θαυμάσια ιδέα, μια υπέροχη ουτοπία», εξήγησε. «Αλλά ήταν μια ουτοπία, που εφευρέθηκε ενάντια στον καπιταλισμό τον 19ο αιώνα!»
 
Οι Γάλλοι εργάτες, παρατήρησε, δεν ψηφίζουν πλέον το κόμμα που εκπροσωπούσε ιστορικά την τάξη τους. Πολλοί έχουν αυτομολήσει στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN), του οποίου ο προστατευτισμός και η περιφρόνηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν βρει αυξανόμενη ανταπόκριση στις απο-βιομηχανοποιημένες περιοχές της βόρειας Γαλλίας.
 
Ο 52χρονος Βαλς δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε επανίδρυση του κόμματος, αν και δεν είπε ποιό θα μπορούσε να είναι το νέο όνομα.
 
Αλλά ενώ ο πατέρας του Βαλς είναι μακαρίτης, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος ίδρυσε το FN το 1972, ζει, βασιλεύει και συνεχίζει να έχει τις ίδιες ρατσιστικές πεποιθήσεις που το διαμόρφωσαν.
 
Η απάντηση του Zαν-Μαρί Λεπέν στην πρόταση για αλλαγή του ονόματος ήταν άμεση και οργισμένη: «Η ιδέα είναι εντελώς ηλίθια, σκανδαλώδης και ανάρμοστη» είπε ο 86χρονος Ζαν Μαρί Λεπέν.
 
Αν και η Μαρίν φαίνεται αποφασισμένη για την επανίδρυση, το κόμμα αντιστέκεται πεισματικά. Οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό ρατσιστικών, αντι-μουσουλμανικών, αντισημιτικών και ομοφοβικών πεποιθήσεων μεταξύ των υποψηφίων του FN στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.
 
Και φυσικά, ο Σαρκοζί δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω από το ρεύμα της επανίδρυσης.
 
Λίγο πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις περιφερειακές, στις οποίες ήρθε πρώτος, ο πρώην πρόεδρος μετονόμασε το κόμμα από UMP (Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα), όπως λεγόταν από την εποχή του Ζακ Σιράκ, σε «Les Républicains» (Οι Δημοκράτες).