Toν γύρο των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κάνουν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ για πληρωμή των δανείων και στήριξη του έργου των τεχνικών κλιμακίων.
 
Ιδιαίτερα σκληρό διαπραγματευτή, χαρακτηρίζει το ΔΝΤ το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) και αποκαλύπτει επικαλούμενο πηγές ότι ζητά από την Αθήνα περικοπές σε συντάξεις καθώς και αύξηση του ΦΠΑ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας εμφανίζουν μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις τους.
 
Την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό “Focus” αναφέρει ότι η Ελλάδα «ζήτησε έλεος» από το ΔΝΤ διευκρινίζοντας ότι στόχος της χώρας είναι πλέον να γίνει πιο αποτελεσματική η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τονίζει μάλιστα ότι η Αθήνα προσπαθεί να πείσει το Ταμείο να μην επιμείνει στις περικοπές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου.
 
Το Reuters αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει «όλες τις υποχρεώσεις της» για να μειωθούν οι φόβοι μιας χρεοκοπίας. Επιπλέον επικαλείται τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών μετά την συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, που τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και πως θα προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της. Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα πλέον ελπίζει σε μια συνάντηση του EWG στις 8-9 Απριλίου, ωστόσο επισημαίνει πως θεωρείται απίθανο να έχει υπάρξει μια συμφωνία με τους πιστωτές ως τότε. 
 
Με την σειρά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του Έλληνα υπουργού στην Ουάσινγκτον μειώνουν τις ανησυχίες ότι η Αθήνα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που θα χρεοκοπήσει για τα χρέη της προς το ΔΝΤ.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και το CNN που αναφέρει ότι η Ελλάδα φαίνεται πως έχει βρει τα απαιτούμενα χρήματα για την πληρωμή των δανείων και προσθέτει ότι οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη προς το ΔΝΤ μειώνουν τον φόβο των επενδυτών για μια χρεοκοπία. 
 
«Η Lagarde χαιρετίζει την δέσμευση της Αθήνας για πληρωμή των δανείων», γράφει το BBC και επισημαίνει ότι τις τελευταίες μέρες εκφράζονταν ανησυχίες για το εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο.