Η τηλεδιάσκεψη δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για την επίτευξη άμεσης συμφωνίας, όπως αναφέρει το capital.gr . Την Ελλάδα εκπροσώπησαν, από την έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης.

Μετά την τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των θεσμών επέστρεψαν στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group. 

Πρόκεται για τη δεύτερη συνεδρίαση της Ομάδας των Βρυξελλών εντός της ημέρας, αφού ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις οι προϊστάμενοι των θεσμών, και ενώ το Βερολίνο αναμένει ενδιάμεση έκθεση προόδου στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή.  Οι συνομιλίες συνεχίζονται και στην Αθήνα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει, επίσης, του άτυπου Eurogroup την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας. 

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο Eurogroup, χωρίς πάντως να υπάρχει αισιοδοξία για το «κλείδωμα» της τελικής συμφωνίας, ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές, την Παρασκευή.

Ρέγκλινγκ για τις μεταρρυθμίσεις

«Δεν έχουμε δει ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ.

Όπως τόνισε ο Ρέγκλινγκ, «δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι οι προϋπολογισμοί για το 2015 και το 2016 και επίσης υπάρχουν πολλά πισωγυρίσματα σε ορισμένους τομείς, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με ό,τι συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση υπαναχωρεί σε ορισμένους τομείς που κοστίζουν λεφτά».

Δεν μπορεί να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, το EWG υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στο  Eurogroup της Παρασκευής, ο αξιωματούχος δήλωσε πως «οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση».

Υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης, δήλωσε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης το αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους πιστωτές ή όχι». Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα», προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές σε πολλά ζητήματα.