Η κυβέρνηση του Νεπάλ κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν βοήθεια για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, το χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του Νεπάλ, οι τραυματίες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι 4.718.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι ο θεσμός είναι έτοιμος να εκτιμήσει το ταχύτερο τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Νεπάλ μετά τον ισχυρό σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα.

Η βάση ανάμεσα στα ερείπια, ένα σύννεφο σκόνης, θαμμένα σώματα: η εικόνα του κατεστραμμένου μεγάλου πύργου Νταράρα, μνημείου του 19ου αιώνα, είναι το σύμβολο της καταστροφής του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα. 

Χθες το απόγευμα, κάτοικοι και αστυνομικοί έσκαβαν με τα χέρια στα ερείπια τού πύργου για να ανασύρουν παγιδευμένους ανθρώπους. Μία ομάδα διασωστών αναπτύχθηκε αργότερα στα ερείπια του πύργου.

Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Πολλοί ξένοι επισκέπτες και Νεπαλέζοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένος τον θεό Σίβα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.

«Θάνατοι έχουν καταγραφεί σε όλες τις περιοχές με εξαίρεση κάποιες περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας. Όλες οι ομάδες μας έχουν αναπτυχθεί με στόχο τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιζώντων και επιπλέον την παροχή βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη» είχε επισημάνει ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, όλοι οι ορειβάτες, περίπου 100 άνθρωποι, που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του όρους Έβερεστ, πάνω από την κατασκήνωση βάσης, είναι σώοι μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε χιονοστιβάδα στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.

Ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα προειδοποίησε πάντως ότι θα είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς ο δρόμος της επιστροφής, που οδηγεί στην κατασκήνωση βάσης μέσω της παγόπτωσης του Κούμπου, είναι μπλοκαρισμένος.

Τέλος, ο Νταν Φρέντινμπεργκ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Google σκοτώθηκε από τη χιονοστιβάδα, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.
Ο Φρέντινμπεργκ, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, είχαν ξεκινήσει για να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.