Λόγω της δυσκολίας των διαπραγματέυσεων, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε μία σειρά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες. Ήρθε σε επαφή με Άνγκελα Μέρκελ αλλά και με τον πρόεδρο ου Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου οι ενδείξεις βλέπου τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρονται αρκετές γερμανικές εφημερίδες τη Δευτέρα.
 
Αν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν μια σταθερή επικοινωνία ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση, τόσο η Die Zeit όσο και η Die Welt επισημαίνουν το σχόλιο ενός ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα «περισσότερο από δραματική».
 
Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και στον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι στην Αθήνα υπάρχουν σκέψεις για αντικατάστασή του.
Συνεχείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό υπάρχουν ώστε να μελετηθούν από κοινού προτάσεις και ελιγμούς με σκοπό να ροσπεράσουν τον “κάβο” στα σημεία που μας χωρίζουν από τη χρηματοδοτική ανάσα και σχετίζονται με τον ΦΠΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
 
Όπως όλα δείχνουν, η Αθήνα “παλεύει” για πολιτική συμφωνία επί των θεμάτων, στα οποία έχει επιτευχθεί σύγκλιση, επιχειρώντας να παραπέμψει τις συζητήσεις για τα υπόλοιπα να σε μια τελική συμφωνία, με ταυτόχρονη άρση της οικονομικής ασφυξίας για τη χώρα.
 
Τα 5 αγκάθια στη διαπραγμάτευση
 
Το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-δανειστών συνεχίζεται με τους εταίρους και την ελληνική πλευρά να είναι να μην συγκλίνουν σε τουλάχιστον 5 σημεία.
Ακύρωση της επαναφοράς της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους
Να συνεχισθεί η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία
Να μη γίνει καμία αλλαγή στο εργασιακό και να ακυρωθούν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού
 
Οχι στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
Κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ και της καθιέρωσης ενιαίου που θα πυροδοτούσε κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

 
Προσπάθειες να υπάρξει  πολιτική προσέγγιση για να βρεθούν λύσεις στα σημεία της διαφωνίας έχει ο ως  στόχο η Αθήνα 
 
«Μπορεί να πάρουμε μέτρα που δεν θέλουμε»
 
Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το ταμειακό αδιέξοδο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποιήση των εσόδων και τη μετάθεση πληρωμών, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης. «Αν αυτό συμβεί» συμπλήρωσε, «μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που ως τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε.
 
Μέχρι τις 11 Μαίου το κράτος έχει πολλές υποχρεώσεις μπορστά του:
 
1,7δις ευρώ για μισθούς και συντάξεις ως το τέλος Απριλίου
200εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 6 Μαΐου
150 εκατ. ευρώ για κάλυψη εντόκων γραμματίων που κατέχουν ξένοι επενδυτές
747 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου