Αντίθετη και κάθετη στο νέο νομοσχέδιο της ΕΡΤ βρίσκεται ενωμένη η αντιπολίτευση.Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή γιατί ξεκινά τη Δευτέρα η συζήτηση για την ΕΡΤ. Ο λόγος διαμαρτηρίας τους είναι ότι η Δευτέρα δεν είναι μέρα νομοθετικού έργου για την Βουλή.
 
Η ΕΡΤ, είπε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, “θα έχει ειδήσεις και δεν θα έχει προπαγάνδα, θα έχει γεγονότα και λιγότερο άποψη στις ειδήσεις. Μπορούμε όλοι μαζί, ως ξεχωριστή συμβολή στη δημοκρατία μας να συμβάλουμε ούτως ώστε να αποδώσουμε στην κοινωνία αυτό που δικαιούται”.
 
Παράλληλα η κυβέρνηση “θωρακίζει” την ΕΡΤ, αλλά και το δημόσιο συμφέρον, προετοιμάζοντας τον ανταγωνιστή της DIGEA, που έχουν συστήσει τα ιδιωτικά κανάλια. Με νομοθετική ρύθμιση ο η ΕΡΤ θα μπορεί να ιδρύει θυγατρικές εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα, προκειμένου να είναι πάροχος δικτύου και πάροχος περιεχομένου για την ψηφιακή τηλεόραση. Η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ θα αποτελέσει μία εναλλακτική δυνατότητα για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που εγκλωβίστηκαν στην πανάκριβη πλατφόρμα της ιδιωτικής DIGEA.
 
Δύο χρόνια μετά το “μαύρο” στην ΕΡΤ δύνανται να επιστρέψουν συνολικά 1.559 άτομα. Την 11η Ιουνίου 2013 η ΕΡΤ είχε 2.911 απασχολουμένους (2.655 τακτικό προσωπικό, 202 με συμβάσεις έργου, 55 Προσωπικό Ειδικών Θέσεων). Από τους 2.911 εργαζόμενους οι 350 συνταξιοδοτήθηκαν ή υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ 652 εργάζονται από την περίοδο της ΔΤ και 94 είναι στη ΝΕΡΙΤ. Άρα το σύνολο των εργαζομένων που μπορεί να φτάσει η ΕΡΤ είναι 2.305 και πρακτικά μόνο 1.559 άτομα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης.
 
Αυτό σημαίνει ότι το μισθολογικό κόστος είναι στα 50-60 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος είναι 190 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
 
Η ΠΟΣΠΕΡΤ δείχνει εκ διαμέτρου αντίθετη με το νομοσχέδιο και ζητά την απόσυρσή του. Υπενθυμίζεται ότι οι 17 από τους 18 φορείς που τοποθετήθηκαν στη Βουλή ήταν θετικοί για την ΕΡΤ.  Η ΠΟΣΠΕΡΤ επικαλείται το ότι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ θα υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο (ενώ οι δημοσιογράφοι στη σχετική υπουργική απόφαση), όμως το βασικό πρόβλημα που δεν λέγεται είναι ότι σταματά το πελατειακό σύστημα και η συνδιοίκηση της ΕΡΤ από την ΠΟΣΠΕΡΤ. Με τον νέο νόμο δεν μπορεί εκλεγμένος συνδικαλιστής να διορίζεται από την ΠΟΣΠΕΡΤ στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, αλλά θα γίνεται απευθείας εκλογή από τους εργαζόμενους.